FT: Kovesi este sub presiune. Următoarea etapă a luptei ar putea fi declanşată astăzi

Data actualizării: Data publicării:
kovesi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Financial Times scrie că publicarea raportului cu privire la DNA că ar putea declanşa următoarea etapă a luptei dintre Bucureşti şi Comisia Europeană pe tema statului de drept. În articolul publicat în această dimineaţă, publicaţia britanică aşază România alături de Polonia şi Ungaria, în grupul ţărilor aflate în conflict cu Bruxelles-ul.

Articolul din Financial Times dedicat situaţiei în care se află lupta anticorupţie din România începe cu exemplul lui Radu Mazăre, care spune că se va întoarce din Madagascar abia atunci când va avea şansa unui proces cinstit.

„Laura Codruţa Kovesi, şefa anticorupţie din România, este sub presiune. Susţinătorii ei cred că s-ar putea să fie înlăturată din funcţie ca parte a reformei sistemului de Justiţie dorită de Guvern. Următoarea etapă a luptei din România ar putea fi declanşată de publicarea, de astăzi, a unui raport cerut de Guvern despre activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie conduse de doamna Kovesi”, scrie Financial Times.

CITIȚI ȘI:  Tudorel Toader prezintă raportul privind conducerea DNA

Financial Times o citează pe Laura Codruţa Kovesi care spune că tocmai succesul instituţiei pe care o conduce a declanşat o campanie de denigrare dusă de afacerişti şi politicieni. Publicaţia britanică a vorbit şi cu Jean Claude Juncker, preşedintele Comisie Europene, care a spus că Bruxelles-ul urmăreşte cu atenţie tot ce trebuie urmărit în România.

„În centrul controversei este Liviu Dragnea, şeful Partidului Social Democrat, considerat arhitectul reformei în Justiţie. El neagă acuzaţiile din mai multe dosare penale, inclusiv ancheta în cazul unor proiecte de infrastructură susţinute din bani europeni, începută după ce au fost primite informaţii de la OLAF”, notează Financial Times.

Cotidianul londonez a notat că guvernul român a reuşit să transforme îngrijorări reale legate de sistemul de justiţie, precum legătura dintre agenţiile de informaţii şi procurori, într-un mijloc prin care sunt promovate măsuri menite să reducă independenţa justiţiei şi să protejeze politicienii.

„Disputa din România este cu atât mai şocantă cu cât ţara este supusă unei monitorizări speciale din partea UE pentru îmbunătăţirea luptei cu corupţia. Aceste măsuri sunt o recunoaştere tacită despre cât de slabe sunt remediile Uniunii împotriva statelor care se contrează cu Bruxelles-ul pe subiecte delicate precum statul de drept şi valorile comune”, adaugă publicația.

Potrivit Financial Times, retorica Bucureştiului este similară cu cea a Budapestei şi Varşoviei în domeniul justiţiei. Chiar şi aşa, PSD a reuşit să-şi atragă sprijin popular şi pe fondul deziluziilor românilor cu privire la clasa politică. O concluzie la care ajunge publicaţia este că dorinţa României de a intra în spaţiul Schengen este una dintre pârghiile de presiune pe care Bruxelles-ul le are la Bucureşti.

(FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri