Finlanda, gata să ia președinția Consiliului UE în locul României, dacă va fi nevoie. Reacția MAE

Data actualizării: Data publicării:
guvernul dancila gov
Foto: gov.ro

Scenariul îngrijorător pentru România devine tot mai probabil. România ar putea să fie sărită de la preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene pentru că este, după cum spunea preşedintele Klaus Iohannis, nepregătită. 

UPDATE: Reacția MAE după propunerea Finlandei de a prelua președinția Consiliului UE în locul României

Într-un interviu apărut la radioul public de la Helsinki, premierul finlandez Juha Sipilä spune că nu-şi doreşte, dar, dacă ar fi nevoie, ţara sa ar putea prelua preşedinţia Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, în loc de 1 iulie, cum e calendarul oficial. O asigurare pentru restul Uniunii Europene că lucrurile vor merge bine într-o perioadă extrem de dificilă, în care pe calendar se află, între altele, Brexit-ul.

Premierul Finlandei anunţă deja că grăbeşte pregătirile pentru o eventuală preluare mai devreme a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Asta în cazul în care va primi o solicitare în acest sens din partea Bucureştiului. Până acum nu a primit.

Un semnal de alarmă vine însă şi de la preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

„Criticile preşedintelui Klaus Iohannis, conform cărora România nu este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie, cântăresc foarte greu. Preşedinţia este extrem de importantă în contextul în care în mai 2019 avem alegeri europarlamentare”, a spus David McAllister.

Acelaşi europarlamentar mai avertizează că „pe lângă pregătirile logistice pentru preşedinţia României a Consiliului UE, guvernul social-democrat ar trebuie să aplice fără excepţie recomandările Comisiei Europene şi ale Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei şi să nu facă reforme care pun în pericol statul de drept şi independenţa Justiţiei.”

Citește și

Raportul MCV: Cerem României să suspende implementarea legilor justiţiei şi procedurile de revocare și numire a procurorilor șefi

Reacția lui Klaus Iohannis după criticile aspre din raportul MCV

Bulgaria primește primul termen de ridicare a MCV. În cazul României, nu se pune problema

Cele 8 recomandări suplimentare ale Comisiei Europene pentru România

Cum au votat eurodeputaţii români rezoluţia care critică Guvernul PSD. Votul care a atras atenţia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri