Fiul nelegitim al unui verişor al regelui Olandei vrea să devină prinţ

Data actualizării: Data publicării:
Netherlands Royal Family Attend A Celebration Of Princess Beatrix's Reign
Foto: Carlos de Bourbon de Parma - Gulliver/Getty Images

Familia regală olandeză ar putea avea încă un membru, întrucât fiul nelegitim al prinţului Carlos, verişor al regelui Willem-Alexander, a anunţat că doreşte să poarte numele şi titlul tatălui său, care s-a opus însă acestui demers în cadrul unei audieri ce a avut loc luni la cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării.

Netherlands Royal Family Attend A Celebration Of Princess Beatrix's Reign
Foto: Carlos de Bourbon de Parma - Gulliver/Getty Images

Născut în afara mariajului prinţului Carlos de Bourbon de Parma, Hugo Klynstra a depus în martie 2015, după împlinirea vârstei de 18 de ani, o cerere oficială pentru a-şi schimba numele şi statutul.

El doreşte să devină "Majestatea Sa regală prinţul Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parma" şi să fie înscris în registrul de filiaţie al Înaltului consiliu al Titlurilor Nobiliare, a anunţat luni cotidianul olandez De Telegraaf citat de Agerpres.

După câteva luni, ministrul olandez pentru securitate şi justiţie l-a autorizat pe Hugo Klynstra - primul strănepot al prinţesei Juliana şi al prinţului Bernhard - să preia numele şi titlul tatălui său.

Nefiind de acord cu o astfel de măsură, prinţul Carlos "a făcut recurs la tribunal de primă instanţă, care, totuşi, a declarat recursul (...) nefondat", înainte de a face apoi un nou apel, în faţa Consiliului de Stat de această dată, a precizat Gert-Jan Klapwijk, purtătorul de cuvânt al acelei instanţe.

"Consiliul de Stat a ţinut astăzi (luni, n.r.) o audiere în acest caz, cu uşile închise", a afirmat el pentru AFP.

Născut pe 20 ianuarie 1997 în Nijmegen, în estul Olandei, Hugo Klynstra s-a născut din relaţia prinţului Carlos cu o prietenă a lui din copilărie, Brigitte Klynstra, cu 10 ani mai în vârstă decât prinţul olandez.

La naşterea lui Hugo, prinţul Carlos, care nu a negat parternitatea dar a refuzat orice legătură familială cu copilul, a declarat într-un scurt comunicat de presă că întreaga chestiune se rezumă "doar la decizia independentă a lui Brigitte de a deveni mamă" şi a adăugat că el respectă "în întregime" decizia ei.

După doi ani, paternitatea a fost stabilită în instanţă, la cererea mamei, a reamintit cotidianul olandez De Volkskrant.

Căsătorit din 2010 cu jurnalista Annemarie Gualtherie van Weezel, prinţul Carlos are trei copii legitimi - Luisa, Cecilia şi Carlos -, al căror naş de botez este regele Willem-Alexander, potrivit aceluiaşi cotidian.

Consiliul de Stat îşi va anunţa decizia în următoarele şase săptămâni, însă acest proces "ar putea fi mai îndelungat, dacă va fi necesar", a precizat Gert-Jan Klapwijk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri