Flori mai puţine de Ziua Îndrăgostiţilor. Turcia şi Bulgaria, în dispută comercială privind licenţele de tranzit

Data publicării:
flori bulgari

Depozitele din sudul Turciei, în apropiere de graniţa cu Bulgaria sunt pline de flori. Ele ar fi trebuit să ajungă în florăriile din peste 40 de state europene, la timp pentru Ziua Îndrăgostiţilor. Nicio şansă însă. Milioane de flori riscă să ajungă la gunoi din cauza unei dispute turco-bulgare în ceea ce priveşte licenţele de transport.

35 de milioane de flori ar fi trebuit să plece din Turcia spre Europa pentru Ziua Îndrăgostiţilor. Am reuşit să transportăm până acum 20 de milioane de flori, alte cinci aşteaptă la graniţă”, spune exportatorul Osman Bagdatlioglu.

Producătorii sunt disperaţi. Pentru ei, Ziua Îndrăgostiţilor este una dintre cele mai profitabile sărbători din an.

Florile se ofilesc foarte repede aşa că trebuie să fim extrem de rapizi. Vom avea probabil pierderi de 90% pentru că nu vom reuşi să le distribuim la timp”, apreciază producătorul Omer Gundeslioglu.

Problemele producătorilor şi exportatorilor de flori au apărut în urma unei dispute între cele două state în ceea ce priveşte numărul de licenţe de tranzit pe care fiecare state este obligat să le emită.

Autorităţile de la Sofia au emis numai 15.000 de licenţe de tranzit pentru transportatorii turci, din cele 125.000 de permise de tranzit solicitate.

În replică, autorităţile de la Ankara au decis să nu mai permită autocamioanelor bulgare să tranziteze Turcia. O întâlnire între reprezentanţii miniştrilor transporturilor din cele două ţări va avea loc abia pe 21 februarie. Nu sunt însă semne că aceştia s-ar putea înţelege, după ce timp de mai bine de două săptămâni, oficialii turci şi bulgari au dat vina unii pe alţii. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri