FNI german. Un producător de energie regenerabilă a înșelat 75.000 de oameni

Data publicării:
turbine eoliene 2

Producătorul de energie eoliană Prokon s-a umflat cu banii micilor investitori creduli. Printr-o campanie media amplă, firma a reuşit ajungă la o capitalizare de 1,4 miliarde de euro din vânzarea de certificate de participare la profit. Cu cât firma era mai profitabilă, cu atât creşteau şi câştigurile investitorilor. Reclama a prins foarte bine, mai ales că piaţa energiei verzi este pe val în Germania.

75.000 de oameni s-au îngrămădit să parieze, în medie, 17.000 de euro pe certificatele firmei. Randamentele promise erau mari, de 6%, cu mult peste dobânzile oferite de bănci. Presa nu a fost însă aşa de uşor de păcălit, care a publicat mai multe articole critice la adresa Prokon. Se punea întrebarea cum poate o firmă să plătească dobânzi duble faţă de câştiguri.

Bula s-a spart şi oamenii s-au grăbit să-şi recupereze banii. Nu au reuşit, însă, pentru că Prokon a intrat în insolvenţă ca să se protejeze. Firma este acum anchetată, dar cazul este fără precedent în Germania şi extrem de dificil de instrumentat. Şi asta pentru că certificatele pe care Prokon le-a vândut sunt un hibrid între titluri de valoare şi creanţe. Va fi extrem de greu pentru investitori să-şi recupereze banii.

Autorităţile de la Berlin vor să limiteze pe viitor vânzarea de produse financiare riscante, pentru a evita alte situaţii similare. Prokon are legături şi cu piaţa românească. Producătorul de cherestea Holzindustrie Torgau a cumpărat, acum patru ani, 10.000 de hectare de pădure în România, în zona Neamţului. Achiziţia a fost finanţată cu bani de la Prokon, singurul furnizor de capital pentru Holzindustrie Torgau la momentul respectiv.

După o explozie a pieței de regenerabile, Germania vrea acum să o mai tempereze. Cancelarul Angela Merkel vrea să taie din subvențiile care au alimentat dezvoltarea acestei piețe, din cauza costurilor mari în facturi pe care le-au adus centralele de energie verde. Schimbări se pregătesc și la nivel european. Comisia Europeană vrea ca statele să-și reducă poluarea, dar slăbește țintele stabilite până acum în această privință. Este o relaxare pe termen scurt, prin care Bruxelles-ul încurajează țările membre să-și întăreasca industriile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...