Cea mai periculoasă tabără de imigranți din Europa oferă priveliști greu de imaginat

Data actualizării: Data publicării:
Tabăra de refugiați de la Vucjak este ridicată pe locul unei foste gropi de gunoi
Tabăra de refugiați de la Vucjak este ridicată pe locul unei foste gropi de gunoi Foto: captură TV

Criza refugiaților din Europa continuă. Mii de imigranți sunt blocați în Bosnia-Herțegovina, unde trăiesc în condiții înfiorătoare. E un drum pe care mii de migranți l-au parcurs prin Balcani pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Dar mulți nu mai pot trece granița croată şi călătoria ia sfârșit în Bosnia-Herțegovina. Autoritățile locale și naționale nu reușesc să găsească o soluţie comună, așa că migranții sunt captivi într-o situație jalnică. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30. 

Uniunea Europeană și organizațiile pentru drepturile omului au atenţionat că taberele improvizate pentru refugiați sunt un pericol. Alimentele și serviciile medicale sunt insuficiente și iarna bate la ușă. Taberele nu au încălzire. Oamenii se tem că frigul le va fi letal.

Măcar în tabăra de refugiați din Vučjak, din nordul Bosniei, există un generator - așa că Abdullah Fredi îi poate ajuta pe cei de aici să își încarce telefoanele.

Sute de bărbați - mai ales din Pakistan și Afganistan - locuiesc aici de șase luni. Locul era pe vremuri o groapă de gunoi. Acum, mulți rezidenți suferă de scabie, pneumonie sau alte boli grave.

Vučjak este în prezent cea mai periculoasă tabără de imigranți din Europa - dar oamenii stau, pentru că la doar câțiva kilometri distanță e granița Uniunii Europene.

refugiati bosnia - focus
Tabăra de refugiați de la Vucjak este un focar de infecție Foto: captură TV

- Vor trece granița în Croația, explică Abdullah Fredi, imigrant din Pakistan.

Croația, stat membru al Uniunii Europene, se află dincolo de munți.

- De câte ori ați încercat să ajungeți în Croația?

- De trei ori, 65 de drumuri, am fost prins de poliție în gară când așteptam pe calea ferată.

Poliția l-a trimis pe Abdullah Fredi direct în tabăra de refugiați.

„Vor muri oameni aici”

Iarna se apropie, deci în curând stratul de zăpadă ar putea măsura aici 2 metri. N-a rămas mult timp pentru trecerea graniței.

- Situația e îngrozitoare aici. Vor muri oameni.

- Ai petrecut vreo iarnă aici?

- Nu, niciuna.

Tabăra izolată şi improvizată a fost înființată vara.

Dževad Livaković trece pe aici chiar și de două ori pe zi cu o cisternă de apă potabilă pentru migranți. Șeful Direcției de Protecție Civilă Bihać face tot posibilul pentru ca modul de trai din tabără să nu se deterioreze și mai mult.

Oamenii din Vučjak trebuie să se descurce singuri. Direcția de Protecție Civilă s-a implicat pentru a preveni răspândirea bolilor infecțioase în tabără și în orașul Bihać.

Localnici: „Ne-am săturat!”

În ultimii doi ani, tot mai mulți migranți au ajuns în zonă. Creşte şi numărul localnicilor nemulțumiți de situație - inclusiv angajații companiei de apă din Bihać: „Ne-am săturat. Este o situație grea pentru acești migranți, dar și pentru localnici. Ceva trebuie să se schimbe. Cu greu mai poți merge prin oraș fără să vezi migranți ... Sunt mai mulți decât localnicii acum”.

tabara refugiati bosnia - focus
Refugiații din Bihac speră să ajungă în Croația Foto: captură TV

Bihać este plin de migranți care speră să ajungă în Uniunea Europeană. Acum doi ani, erau aproximativ 200. Astăzi sunt 5.000 în oraș și în jurul său.

Vara trecută, autoritățile locale au deschis tabăra Vučjak și i-au adus acolo. Primarul din Bihać, Šuhret Fazlić, a insistat pentru amenajarea adăpostului.

„Tabăra Vučjak trebuie să rămână deschisă. Dacă ar fi să aleg între locuitorii din Bihać și migranți, îi voi alege întotdeauna pe localnici”, spune primarul. Fazlić solicită acum amenajarea unei a două tabere, chiar mai departe de Bihać.

Tabăra, situată pe un câmp minat din perioada războiului

Între timp, șeful Protecției Civile a ajuns la Vučjak cu apă proaspătă. Migranții depind de ajutorul comunității locale. Mâncare primesc de la Crucea Roșie.

„Problema este că, în 35 de săptămâni, nu am primit niciun ajutor din partea federației sau a statului Bosnia-Herțegovina”, spune Dževad Livaković, de la Direcția de Protecție Civilă.

Nimănui nu-i pasă că tabăra este pe un câmp minat din perioada războiului bosniac.

Pe de altă parte, localnicii se simt abandonați.

refugiati bosnia tabara - focus
Refugiații din Vucjak trăiesc în condiții greu de imaginat Foto: captură TV

Bosniacii vor să mute tabăra în enclava sârbă

Bosnia-Herțegovina s-a străduit să înființeze tabere de migranți în altă parte, din cauza situației sale politice complicate - moștenire a războiului din Bosnia anilor 90.

Primarul din Bihać a sugerat amenajarea unei noi tabere de migranți cu 60 de kilometri mai la sudpe terenul unei vechi ferme - într-o enclavă sârbă.

Dar primarul sârb Dejan Prošić a respins categoric ideea.

Dejan Prošić, primarul orașului Bosanski Petrovac M4

„Abia reușim să cădem de acord în această țară. Uite: orașul Bihać vrea să rezolve criza migranților în acest mod, dar autoritățile regionale de aici, din nord-vestul Bosniei, vor să abordeze diferit problema. Trebuie să mai ținem cont și de Republica Srpska, precum și de asociațiile umanitare internaționale. Așa stau lucrurile în Bosnia și Herțegovina: nu există niciun fel de coordonare, niciun plan comun”, se plânge Dejan Prošić, primarul orașului Bosanski Petrovac.

Abdullah Fredi și ceilalți migranți sunt blocați în tabără, nu pot pleca nicăieri. Și prima ninsoare va veni curând.

Citiți și:  Autoritățile din Croația, acuzate că folosesc violența pentru a respinge la graniță refugiații

Un irakian și-a găsit refugiu într-o mănăstire din Germania, de teamă că va fi deportat în România

Grecia. Iadul din insula Samos

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri