Fondatorul unui ordin religios, privit drept cel mai cunoscut pedofil. Preotul consuma droguri și avea copii cu mai multe femei

Data publicării:
marcial maciel preot

Fondatorul organizației catolice Legiunea lui Hristos (Legionaires of Christ ) a abuzat sexual 60 de băieți, în total, nu mai puțin de 175 de minori fiind victime ale membrilor ordinului religios, arată un raport publicat sâmbătă, potrivit Mediafax.

Abuzul sexual a fost o practică răspândită la nivelul conducerii organizației Legiunea lui Hristos, nu mai puțin de 60 de băieți având de suferit chiar din partea fondatorului ordinului, părintele Marcial Maciel, arată raportul.

Raportul este important mai ales pentru că, până în 2006, în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, Vaticanul a respins acuzațiile formulate la adresa lui Maciel. Unii dintre seminariști spuneau că au fost abuzați când abia împliniseră 12 ani.

Reprezentanții ordinului religios arată că raportul ajunge până la momentul înființării organizației, în Mexic, în 1941 și este o ”încercare în plus a membrilor ordinului de a se confrunta cu propria istorie”.

„Cel mai cunoscut pedofil din rândurile Bisericii Catolice”

Maciel a încetat din viață în 2008 și continuă să fie privit drept cel mai cunoscut pedofil din rândurile Bisericii Catolice. El a fost acuzat și că și-a abuzat proprii copii, pe care îi avea cu cel puțin două femei cu care avea legături pe ascuns. În același timp era susținut în calitate de ierarh religios de Vatican și de cercurile conservatoare din biserică.

Cardinalul Angelo Sodano, în vârstă de 92 de ani, fost secretar de stat în timpul lui Ioan Paul al II-lea, a fost considerat mult timp cel care i-a protejat pe membrii ordinului la Vatican.

Papa Francisc a acceptat sâmbătă demisia lui Sodano din funcția de conducător al colegiului cardinalilor și a hotărât să limiteze posibilitatea ocupării acestei funcții la un mandat de cinci ani.

Vaticanul a recunoscut faptele lui Marciel în 2006, fostul Papă Benedict solicitându-i preotului să se retragă în ”rugăciune și penitență”. Vaticanul a preluat ordinul în 2010 și l-a supus unui proces de reformare.

175 de minori au fost victimele abuzurilor din partea a 33 de preoți

Raportul arată că între 1941 și 2019 nu mai puțin de 175 de minori au fost victimele abuzurilor din partea a 33 de preoți. Cel puțin 60 dintre copii, aproximativ o treime au fost victimele lui Maciel.

Potrivit acestor date, victimele aveau vârste cuprinse între 11 și 16 ani.

Raportul arată și că numărul de 33 de preoți reprezintă numai 2,44% din cei 1.353 de preoți înscriși în ordin. În același timp, 43% dintre cei vinovați ocupau poziții importante, ceea ce a îngreunat raportarea abuzurilor.

“(Abuzul) a fost legat de abuzul de putere și de conștiință din partea celor care au profitat de pozițiile deținute pentru a face aceste lucruri”, arată raportul.

Dintre cei 33 de preoți vinovați, șase nu mai sunt în viață, opt au renunțat la preoție și unul a părăsit ordinul. Dintre cei 18 care au rămas membri, patru au ”restricții de slujire” care nu le permit să se apropie de minori iar ceilalți 14 nu au nicun fel de manifestare preoțească publică.

Preotul avea mai mulți copii cu cel puțin două femei și era consumator de droguri

Alți 74 de seminariști care se pregăteau să devină preoți au abuzat minori, 81% dintre aceștia fiind eliminați din școală.

După moartea lui Maciel, investigațiile întreprinse de Vatican au stabilit că preotul avea mai mulți copii cu cel puțin două femei pe care îi vizita în mod regulat și cărora le trimitea bani și că era consumator de droguri.

Foștii membri ai ordinului au reproșat faptul că organizația era condusă ca un cult, având reguli care interziceau orice critică la adresa fondatorului. De asemenea, Maciel era considerat unul dintre cei care au susținut Vaticanul în timpul papalității lui Ioan Paul al II-lea, care îi admira pe ”legionarii lui Hristos” pentru credință și pentru că reușeau să ofere exemple legate de vocația religioasă, arată Reuters.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri