Fost ministru pro-Brexit: Acordul negociat de Theresa May, mai rău decât rămânerea în UE

Data actualizării: Data publicării:
Theresa May Attends Prime Minister's Questions
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 24: Brexit Secretary Dominic Raab (R) and Homes Secretary Said Javid leave Number 10 Downing Street on October 24, 2018 in London, England. British Prime Minister Theresa May is expected to discuss the ongoing Brexit negotiations later as she faces MPs in the Conservative party's influential 1922 Committee. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Fostul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, a afirmat că acordul privind Brexitul al premierului Theresa May ar fi „chiar mai rău” decât rămânerea în Uniunea Europeană, scrie The Guardian.

Theresa May Attends Prime Minister's Questions
Dominic Raab a demisionat luna aceasta / FOTO: Guliver / Getty Images

Raab, un politician pro-Brexit, care şi-a dat demisia în semn de protest faţă de acordul negociat de Theresa May cu UE, a declarat că nu susţine rămânerea în blocul european, dar că planul lui May este inferior acestei variante.

Întrebat la BBC Radio 4 ce ar face dacă ar avea de ales între planul lui May şi rămânerea în UE, el a declarat: „Nu trebuie să fac această alegere. Îmi pare rău, nu voi analiza scenarii ipotetice. Voi lupta pentru cel mai bun şi de succes Brexit”.

Presat să răspundă totuşi, el a afirmat: „Nu susţin rămânerea în UE dar dacă aş avea de ales între acest acord şi rămânerea în UE, adică să avem aceleaşi reguli dar fără vreun control asupra lor, da, cred că acest acord ar fi chiar mai rău”.

Întrebat în legătură cu informaţiile din presă conform cărora miniştrii iau în considerare un Brexit fără acord şi să ceară UE să mai acorde Regatului Unit încă un an de tranziţie şi să plătească la schimb, Raab a precizat: „Cu siguranţă aş fi de acord să facem o ofertă finală mai bună şi să luăm în calcul un Brexit fără acord, dar nu cred că aceasta este calea aleasă de prim-ministru. Îmi respect toţi colegii din cabinet, de la cei care au făcut campanie pentru a rămâne sau pentru a pleca până la cei care sunt neutri”.

„Realitatea este că avem acest acord pe masă ... Cred că, inevitabil, parlamentul va respinge acest acord  şi cred că atunci vom vedea celelalte alternative”, a adăugat el.

Raab şi-a dat demisia săptămâna trecută, la o zi după ce guvernul a aprobat planul premierului Theresa May pentru relaţia Marii Britanii cu UE post-Brexit. El a declarat că nu poate susţine acest plan, făcând referire în scrisoarea sa de demisie la aranjamentele privind evitarea unei graniţe stricte cu Irlanda printr-un acord „de rezervă” pe care l-a numit „o ameninţare la integritatea Regatului Unit”.

De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, Damian Hinds, a apărat acordul la BBC Radio 4: „Cred că poporul britanic doreşte să mergem mai departe şi acest lucru îl aud constant de la oameni, ce avem acum este un acord foarte vast”.

„Această declaraţie politică conţine instrucţiunile pentru negociatori pentru următoarea fază pentru a ajunge la o relaţie economică între Marea Britanie şi Uniunea Europeană care va fi mai puternică şi mai apropiată decât relaţiile pe care le au alte naţiuni cu UE. Acest lucru nu părea posibil acum câteva luni. Am progresat mult de atunci şi cred că este o propunere foarte puternică”, a adăugat el.

Theresa May va participa la un summit al liderilor UE duminică, când ar putea fi aprobat acordul.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri