Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a devenit guvernator al regiunii ucrainene Odessa

Data publicării:
mihail saakasvili - 7263292-Hepta Mediafax Foto-NIKOLAY LAZARENKO

 

FOTO: Mediafax Foto 

În cadrul unei ceremonii organizate în portul de la Marea Neagră, liderul de la Kiev l-a numit pe Mihail Saakaşvili „un mare prieten al Ucrainei” și a motivat desemnarea lui în această funcție prin dorința de a păstra suveranitatea regiunii, dar și de a lupta împotriva corupției.

Fostul lider de la Tbilisi, în vârstă de 47 de ani, a declarat că va încerca în mandatul său să rezolve conflictele artificiale care au tulburat Odessa în trecutul recent.

Orașul Odessa, cu o populație de un milion de locuitori, este principalul port ucrainean și se află în apropierea Transnistriei. Președintele Vladimir Putin îl menționase în urmă cu un an ca făcând parte din proiectul Novorossia (Noua Rusie) pe care i-ar fi plăcut să-l vadă pus în practică.

Avertisment Saakașvili: Rușii văd în Crimeea o punte de legătură cu Transnistria

Aproximativ 50 de protestatari, majoritatea proruşi, au murit în luna mai a anului trecut, la Odessa, în urma conflictelor cu manifestanţii pro-Kiev. Orașul, preponderent rusofon, a reușit, totuși, să reziste tendințelor separatiste care se manifestă în estul țării și care s-au soldat cu peste 6.300 de morți. Situația rămâne, totuși, tensionată.

„Scopul nostru este de a depăși conflictele impuse artificial” Ucrainei, a declarat Saakașvili într-o aluzie clară la Rusia, acuzată de Kiev și de Occident că susține militar rebeliunea separatistă din est.

Fostul lider de la Tbilisi, o „oaie neagră” pentru Kremlin, este dat în urmărire de autorităţile georgiene pentru abuz de putere şi corupţie.

Rusia, deranjată de numirea lui Saakașvili

Rusia a denunțat, de altfel, cu virulență numirea lui Saakașvili. „Saakașvili, acuzat de crime împotriva poporului georgian, este numit guvernator al Odessei, acolo unde neonaziștii au ars de vii oameni, fără a fi pedepsiți”, a acuzat delegatul pentru drepturile omului al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Konstantin Dolgov, făcând aluzie la incendiul de anul trecut de la Casa Sindicatelor din Odessa.

Mihail Saakașvili, președinte al Georgiei din 2004 până în 2013, a venit la putere în urma „Revoluției Trandafirilor”, prima dintr-o serie de revolte populare în fostul spațiu sovietic, profund detestate de Moscova. El l-a îndepărtat de la putere pe Eduard Șevardnadze, fost ministru de externe al Uniunii Sovietice.

Cine este Saakașvili

Mihail Saakașvili a fost întotdeauna un prooccidental, fiind apropiat în special de americani, și a participat de mai multe ori la manifestațiile antiregim de la Kiev, inclusiv în 2004, în timpul „Revoluției Portocalii”, dar și în timpul Euromaidanului din 2013-2014.

Cu studii în Statele Unite și în Franța, Saakașvili vorbește cinci limbi, între care ucraineana.

Chiar dacă Saakașvili și echipa sa au pus accent pe lupta anticorupție – motiv pentru care mai mulți foști oficiali georgieni au intrat în componența guvernului ucrainean – el a fost acuzat de opozanți de „derive autoritare” și de aceea este urmărit penal în Georgia pentru abuz de putere.

Alegeri prezidenţiale în Georgia. Epoca președintelui prooccidental Saakașvili ia sfârșit
Conflictul cu Moscova

La puțin timp după alegerea sa ca președinte al Georgiei, a recâștigat controlul asupra regiunii proruse georgiene Adjaria și a făcut din principalul ei oraș, Batumi, un model pentru reforme.

Însă, în 2008, Georgia a pierdut în fața Rusiei un război-fulger pentru controlul teritoriului separatist prorus Osetia de Sud, a cărui „independență” a fost imediat recunoscută de Moscova, ca și independența celeilalte republici separatiste georgiene, Abhazia. Semn al urii profunde, pe care nu și-a ascuns-o niciodată, Vladimir Putin îl amenințase pe Mihail Saakașvili, în timpul crizei, că îl va spânzura de „ouă”.

Războiul din august 2008 dintre Georgia și Rusia a fost și subiectul unui film, „5 Days of War”, în care rolul președintelui Saakașvili este jucat de actorul Andy Garcia:

Ucraina și oligarhii

Mihail Saakașvili îl înlocuiește în funcția de guvernator al Odessei pe miliardarul Igor Palița, un apropiat al oligarhului controversat Igor Kolomoiski. Acesta din urmă, numit anul trecut guvernator al regiunii strategice Dnipropetrovsk, din est, apropiată de linia frontului, a fost demis în martie, după ce a intrat în conflict cu statul ucrainean pentru controlul unor prețioase active petroliere.

Numirea lui Saakașvili se înscrie în campania de „dezoligarhizare a Ucrainei” propovăduită de președintele Petro Poroșenko, el însuși un miliardar care nu și-a vândut încă afacerile, în ciuda promisiunilor făcute în campania electorală. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri