FOTO&VIDEO. Trei cățeluși găsiți în viață în zona hotelului înghițit de avalanșă

Data actualizării: Data publicării:
catei salvati avalansa4

Echipele de intervenție au reușit să salveze, luni, trei cățeluși care au supraviețuit printre dărâmături și zăpadă după ce hotelul Rigopiano din centrul Italiei a fost lovit de avalanșa masivă produsă în urmă cu cinci zile, relatează AFP, citată de Agerpres. Descoperirea a redeșteptat speranțele salvatorilor care continuă operațiunile de căutare a celor 23 de persoane încă declarate dispărute.

catei salvati avalansa
catei salvati avalansa

Foto și video: vigilidelfuoco.it

Pompierul Fabio Jerman a declarat că găsirea celor trei pui albi de Ciobănesc de Abruzzo arată că există încă pungi de aer sub clădirea dărâmată, „un important semn de viață, care ne dă speranțe”.

Bilanțul avalanșei este de 6 persoane decedate, 11 salvate (dintre care 4 copii) și 23 date dispărute. Printre cei salvați se află și o româncă și cei doi copii ai ei.

„Este o cursă contra timpului, știm că trebuie să ne grăbim, dar este un mediu în care se lucrează cu dificultate”, a spus Luca Cari, purtător de cuvânt al departamentului de pompieri în contextul în care salvatorii se străduiesc să înainteze cu săpăturile către centrul hotelului, acolo unde se crede că s-ar putea afla cei declarați dispăruți.

Echipele de salvatori folosesc unități canine și tehnologie capabilă să identifice sub dărâmături semnalul GSM emis de telefoanele mobile ale celor dispăruți, a declarat duminică într-o conferință de presă Titti Postiglione de la Departamentul de protecție civilă. Acesta a calificat intervențiile drept „chirurgicale” pentru a evita prăbușirea altor fragmente ale structurii hotelului.

Rigopiano Hotel, construit la începutul anilor '70 la 1.200 de metri altitudine în zona muntoasă a regiunii Abruzzo, a fost lovit miercuri de o avalanșă masivă, după ce marți în zona de centru a Italiei fuseseră înregistrate patru seisme cu magnitudinea 5.

În ziua avalanșei, managerul hotelului, Bruno Di Tommaso, a trimis autorităților locale și provinciale un e-mail în care anunța că situația a devenit „îngrijorătoare” din cauza trepidațiilor, că ninsoarea pătrundea în interiorul stabilimentului și că generatorul mai avea combustibil pentru numai 24 de ore, după cum arată agenția ANSA citată de DPA. De asemenea, acesta cerea ajutor pentru eliberarea căilor de acces către hotel, însă autoritățile locale au declarat că cel mai puternic plug se stricase și că nu existau fonduri pentru repararea lui, arată Reuters care menționează că primele echipe de salvatori au sosit la locul dezastrului pe schiuri, la 11 ore de la catastrofă, din cauză că drumul era impracticabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri