Francois Fillon, candidatul dreptei franceze la prezidenţiale

Data actualizării: Data publicării:
francois fillon 2 fb

Bătălia foştilor premieri pentru nominalizarea Republicanilor s-a încheiat cu o victorie zdrobitoare a lui Francois Fillon. Acesta va fi candidatul dreptei la alegerile prezidenţiale din primăvara anului viitor. După numărarea voturilor din jumătate dintre secţiile de votare, Fillon avea 68% din opţiunile exprimate în turul al doilea al alegerilor interne organizate de Republicani. Contracandidatul său, Alain Juppe, şi-a recunoscut înfrângerea.

francois fillon 2 fb

Francezii l-au ales, cu largă majoritate, pe Francois Fillon, premier în mandatul de preşedinte al lui Nicolas Sarkozy, între 2007 şi 2012. Acesta va fi candidatul dreptei în alegerile prezidenţiale de anul viitor. Ca să obţină învestitura dreptei, Francois Fillon l-a învins pe fostul premier Alain Juppe, cel cotat până în urmă cu 3 săptămâni cu prima şansă în această competiţie internă.

În turul al doilea al alegerilor primare ale Republicanilor au votat peste 4 milioane din cei 44 de milioane de francezi cu drept de vot. Nu a contat opţiunea politică, ci doar achitarea unei taxe de 2,10 euro.

La prezidenţialele de anul viitor, un adversar important pentru Francois Fillon va fi Marine Le Pen, şefa formaţiunii de extremă dreapta Frontul Naţional, căreia sondajele îi dau şanse să ajungă în turul al doilea. Asta în timp ce socialiştii încă nu s-au hotărât dacă îl susţin pentru un posibil al doilea mandat pe preşedintele Francois Hollande sau merg pe mâna actualului premier, Manuel Valls.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri