Sari la conținut

Franța. Mii de bebeluși născuți cu malformații după un tratament împotriva epilepsiei

Peste 4.000 de copii din Franța s-au născut cu anomalii grave după ce mamele au luat ca tratament împotriva epilepsiei valproat de sodiu, au anunțat autoritățile franceze citate de The Telegraph.

Surviving Childbirth In Afghanistan

Foto: Gulliver/Getty Images

Medicamentul, care este prescris în Franța și pentru tratarea tulburării bipolare, a fost administrat la aproape 100.000 de femei însărcinate între anii 1967 și 2016, potrivit unui raport al Agenției Naționale a Medicamentului din Franța (ANSM).

Comercializat în Franța sub numele de Depakine pentru tratarea epilepsiei și Depakote sau Depamide pentru tratarea tulburării bipolare, este unul dintre medicamentele cele mai eficiente și cele mai des prescrise pentru tratarea crizelor epileptice.

Părinții copiilor afectați acuză guvernul francez și producătorul, Sanofi, că au întârziatsă avertizeze asupra efectelor secundare, deși riscurile acestui tratament asupra fătului sunt cunoscute încă din 1980.

O parte dintre familiile copiilor afectați au intentat proces companiei, acuzând-o că nu i-a avertizat „adecvat” despre riscuri.

Dominique Martin, directorul general al ANSM, a declarat la o televiziune franceză că „a existat o întârziere în informarea mamelor și a familiilor.