FT: Forțele ucrainene raportează întreruperi ale Starlink în timpul contraofensivei împotriva Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Elon Musk vorbește la microfon pe scenă.
Casa Albă: Atacurile lui Musk la adresa lui Fauci sunt "revoltătoare" și "incredibil de periculoase". Foto: Profimedia

Unele dispozitive SpaceX au încetat să funcționeze în timpul contraofensivei începute de soldații ucraineni, spun oficialii de la Kiev, potrivit Financial Times.

Trupele ucrainene au raportat întreruperi ale dispozitivelor de comunicații Starlink în prima linie a frontului, împiedicând eforturile de eliberare a teritoriului de forțele ruse, susțin oficiali și militari ai Kievului, potrivit Financial Times.

Mii de terminale Starlink, ale SpaceX, companie deținută de Elon Musk, au fost achiziționate de guvernul SUA și finanțate prin crowdfunding de către donatori pentru a ajuta trupele ucrainene să opereze drone, să primească actualizări vitale de informații și să comunice între ele în zonele în care nu există alte rețele securizate. Sistemele care conectează o antenă mică la un terminal înalt de 35 de centimetri oferă, de asemenea, internet pentru civilii ucraineni.

Unele dintre întreruperi au dus la o pierdere „catastrofală” a comunicării în ultimele săptămâni, a declarat un înalt oficial al guvernului ucrainean, care are cunoștință directă despre această problemă. Mulți militari au raportat problema după ce au pătruns pe teritoriul controlat de ruși.

Întreruperile s-au semnalat în sudul regiunilor Herson și Zaporojie, dar au avut loc și de-a lungul liniei frontului în estul Harkov, Donețk și Lugansk, a spus oficialul.

Toate cele patru regiuni sunt în centrul unei contraofensive ucrainene intense și au fost revendicate luna trecută de președintele Vladimir Putin ca parte a Rusiei, după referendumurile organizate de împuterniciți de la Kremlin.

Un alt oficial de la Kiev a spus că eșecurile de conexiune au fost larg răspândite și au provocat apeluri de panică din partea soldaților către liniile de asistență. Ambii oficiali ucraineni au spus că problemele au apărut atunci când soldații au eliberat teritorii controlate de Rusia și au trecut de linia frontului.

Perturbările subliniază rolul exagerat al sistemelor de comunicații ale lui Musk pe câmpul de luptă, deoarece contraofensiva Ucrainei în estul și sudul țării îi obligă pe ruși să se retragă. Elon Musk a înfuriat Kievul weekendul trecut, când a schițat un plan de încetare a focului, care ar avea ca rezultat cedarea unor teritoritorii ucrainene Rusiei.

Roman Sinicin, coordonator la „Serhiy Prytula Charity”, o fundație care donează sisteme Starlink forțelor armate ucrainene, a spus că problema poate apărea deoarece SpaceX încearcă să prevină utilizarea abuzivă de către forțele ruse.

Întreruperile au fost semnalate în teritorii recent eliberate de sub controlul Rusiei, și de aceea zonele exacte „nu a fost încă făcute publice”, a spus el.

„Pentru mine este absolut clar că acest lucru este făcut de reprezentanții Starlink, pentru a preveni utilizarea tehnologiei lor de către forțele de ocupație ruse”, a spus Sinicin. Armata ucraineană și SpaceX trebuie să se coordoneze mai strâns, a spus el.

Musk și SpaceX nu au răspuns solicitărilor de comentarii. După ce acest articol a fost publicat pentru prima dată, Musk a spus pe Twitter: „În ceea ce privește ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, este clasificat”.

El a spus că „doar un mic procent” din terminalele și serviciile Starlink furnizate Ucrainei au fost achiziționate, adăugând: „Această operațiune a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului”.

Aleksei Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al generalului Valeri Zaluzhni, comandantul șef al forțelor armate ucrainene, a refuzat, de asemenea, să facă delarații despre acest subiect.

Două surse militare ucrainene au declarat la începutul acestei săptămâni că sistemele lor Starlink funcționează pe teritoriul nou-eliberat de la est de Izium și în regiunea de sud a Hersonului.

Doi oficiali occidentali au spus că sunt conștienți de întreruperi, dar au refuzat să comenteze în continuare, inclusiv despre locația lor.

Musk a spijinit Kievul în primele zile ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, permițând sateliților săi Starlink să transmită în țară, ajutând armata să ocolească întreruperea internetului de la Moscova.

Dar săptămâna aceasta, Musk i-a indignat pe ucraineni și pe aliații acestora, sugerând ca granițele dintre Rusia și Ucraina să fie decise prin noi referendumuri. El a mai spus că ar fi de acord ca peninsula Crimeea să aparțină Moscovei, teritoriu anexat unilateral în 2014, și a spus că el crede că zonele rusofone din estul Ucrainei „preferă Rusia”.

În 2021, Musk a vorbit într-o video-conferință organizată de Serghei Kirienko, șeful politicii interne al lui Putin, responsabil cu asimilarea Rusiei a teritoriilor anexate. Miercuri, Musk a scris într-un tweet că a vorbit cu președintele rus anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze joi întâlnirea video a lui Musk cu Putin și a spus că nu știe că Starlink este accesibil în Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri