Furtuna neobișnuită din Grecia a ajuns în Bulgaria. Valuri de 8 metri și rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră

Data publicării:
zobra

Patru persoane sunt date dispărute în Grecia, în urma furtunii formate în Mediterana. Numeroase zone turistice au fost afectate de ploile torenţiale şi de vântul care a suflat cu peste 100 de kilometri la oră. Fenomenul s-a deplasat spre est şi a ajuns, acum, în Turcia.

După ce a traversat Grecia şi Marea Egge, cilonul Zorba a ajuns în Turcia, unde a produs inundaţii masive. Cele mai mari probleme sunt în Istanbul şi în regiunea din jurul celui mai mare oraş al ţării.

Zorba va continua să se resimtă, luni, în estul Greciei şi al Bulgariei, unde sunt emise coduri galbene şi portocalii de ploi torenţiale şi vânt puternic. Prima lovită a fost Grecia. Acolo, furtuna a avut rafale comparabile cu cele ale uraganelor din zonele tropicale: 105 kilometri pe oră. Valurile au avut peste 8 metri, iar nivelul mării a crescut cu până la un metru şi jumătate de-a lungul coastei vestice a Peloponesului, unde falezele au fost inundate.

Ploile torenţiale au cumulat peste 200 de litri pe metru pătrat în unele zone din sudul şi centrul Greciei, urmate de inundaţii majore.

Pompierii eleni au anunțat că au primit 1.800 de apeluri de la oameni prinşi în mijlocul apelor. Fenomene similare furtunilor tropicale precum cel care s-a format în Marea Meditarană sunt relativ rare.

Au loc la sfârşitul verii, când apa mării este cea mai caldă. Experţii spun că este de aşteptat ca frecvența lor să crească, din cauza încălzirii globale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri