G4Media: România cere Bruxelles-ului să intervină pe lângă Londra în problema discriminării cetățenilor la taxarea pentru vize

Data publicării:
un barbat cu o geanta in mana asteapta la un semn marcat pe jos in culorile marii britanii
Foto: Guliver/GettyImages

Reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană solicită Comisiei Europene să intervină pe lângă Marea Britanie în problema taxelor dicriminatorii pe care le impune pentru cetățenii români. 

Potrivit G4Media.ro, ambasadorul român a semnat o scrisoare alături de omologii din Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia prin care solicită Comisiei Europene să transmită Londrei „un puternic semnal politic”.

Demersul vine după ce Marea Britanie a fost acuzată de discriminarea cetățenilor din aceste cinci țări.

După Brexit, Londra a introdus taxe pentru vizele de muncă solicitate de cetățenii europeni.

Cetățenii din 25 de țări, dintre care 21 din Uniunea Europeană, primesc reduceri de 55 de lire sterline la taxa pe care trebuie să o plătească pentru a aplica pentru o viză de lucru în Marea Britanie, categoriile țintite fiind antreprenori, lucrători în sistemul medical, cercetători sau angajați temporari. Mai mult, angajatorii britanici care angajează din aceste țări nu trebuie să mai plătească o taxă de 199 de lire pentru emiterea unui „certificat de sponsorizare”, fapt ce mărește stimulentele pentru angajatori să caute forță de muncă mai degrabă din aceste țări decât din celelalte. Printre țările care nu se bucură însă de aceste scutiri se numără România, Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia.

 „Din perspectiva noastră, acest tratament diferențiat trebuie să fie atent verificat. Problema nu este neapărat legată de cele 55 de lire pe care cetățenii din cele cinci state membre trebuie să le plătească în plus față de alți cetățeni europeni, ci de tratamentul diferențiat în mod clar”, a declarat un diplomat european, citat de Politico.

Scrisoarea celor cinci ambasadori, consultată de G4Media.ro, a fost transmisă vineri Comisiei Europene și este adresată lui Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, și lui Michel Barnier, consilier special al președintelui Comisiei Europene, fost negociator șef al acordului de retragere din UE al Marii Britanii. „Suntem de părere că această problemă trebuie urmărită la nivelul Comisiei, dat fiind că ridică îngrijorări legitime din cauza regimului discriminator aplicat de autoritățile britanice unor cetățeni UE”, spune cei cinci ambasadori în scrisoare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri