Germania a ajuns la un compromis cu Polonia şi Ungaria pentru a debloca bugetul UE

Data actualizării: Data publicării:
sediul comisiei europene
Sediul Comisiei Europene. Foto: GettyImages

Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca fonduri europene de 1.800 de miliarde de euro, reprezentând bugetul multianual al Uniunii Europene şi planul de redresare economică după criza coronavirusului, a anunţat un oficial din guvernul de la Varşovia, citat de Bloomberg, relatează Mediafax.

Acest acord ar pune capăt unei dispute în care Polonia și Ungaria au ameninţat că vor bloca atât ajutorul de pandemie, în valoare totală de 750 miliarde euro, cât şi bugetul UE pentru perioada 2021-2027, pentru că Bruxelles-ul vrea să condiţioneze accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus că s-a ajuns la un acord cu Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar acest acord ar trebui prezentat acum în faţa celorlalte state membre. Acordul ar putea fi parafat până vineri, când se încheie un summit al liderilor europeni la Bruxelles.

„Acum avem un acord între Varşovia, Budapesta şi Berlin. Cred că acest acord va cuprinde şi celelalte 24 de capitale europene”, a spus Gowin.

Acordul a fost confirmat şi de doi oficiali din Ungaria care au fost contactaţi de publicaţia americană, în timp ce o sursă din Uniunea Europeană a spus că se aşteaptă o confirmare finală pe acest acord.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri