Germania a confiscat mega-iahtul miliardarului rus Alisher Usmanov, o navă în valoare de 600 de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Iahtul Dilbar, confiscat de Germania de la miliadarul rus Usmanov.
Germania a confiscat mega-iahtul miliardarului rus Alisher Usmanov, o navă în valoare de 600 de milioane de dolari. Foto: Profimedia

Miliardarul rus Alisher Usmanov a fost sancționat luni de Uniunea Europeană. Două zile mai târziu, Forbes a aflat că unul dintre bunurile sale prețioase - iahtul Dilbar, lung de 156 de metri și evaluat la aproape 600 de milioane de dolari - a fost confiscat de autoritățile germane în orașul nordic Hamburg.

Nava se afla în șantierele navale din Hamburg ale companiei germane Blohm Voss, de la sfârșitul lunii octombrie, pentru o lucrare de reamenajare. Surse care au vorbit cu Forbes au spus că guvernul german a confiscat nava, și că angajații care lucraseră la iaht nu s-au mai prezentat la muncă miercuri. Reprezentanții Blohm Voss și Usmanov nu au răspuns până acum solicitării de a comenta subiectul.

Usmanov a achiziționat Dilbar în 2016 pentru suma de 600 de milioane de dolari de la constructorul naval german Lürssen, care l-a construit la comandă în 52 de luni. Firma îl numește „unul dintre cele mai complexe și mai provocatoare iahturi construite vreodată, atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al tehnologiei”. Dilbar este cel mai mare iaht cu motor din lume, după tonaj brut, și are un echipaj de 96 de oameni. Nava de lux are cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht, precum și două platforme pentru elicoptere, o saună, un salon de înfrumusețare și o sală de sport. Poate găzdui până la 24 de persoane în 12 apartamente.

„Cred că o astfel de decizie este nedreaptă. Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputația”

Iahtul face parte din averea estimată la miliarde de dolari a lui Usmanov, care cuprinde participații la gigantul de minereu de fier și oțel Metalloinvest și firma de electronice de larg consum Xiaomi, precum și participații mai mici în telecomunicații, minerit și media. Unul dintre primii investitori pe Facebook, împreună cu colegul miliardar Yuri Milner, Usmanov deține și active imobiliare extinse în Occident, variind de la două proprietăți din Marea Britanie - Beechwood House din Londra și Sutton Place din Surrey, evaluate la suma totală de 280 de milioane de dolari - până la case de lux în Munchen - Germania, Lausanne - Elveția, Monaco și Sardinia.

Usmanov și-a vândut pachetul de 30% din echipa engleză de fotbal Arsenal F.C. în 2018 pentru aproape 700 de milioane de dolari, dar până în această săptămână a avut legături cu fotbalul prin USM Holdings și sponsorizările MegaFon la Everton FC. Echipa din Premier League a declarat miercuri că suspendă colaborarea cu acesta, în lumina atacului Rusiei asupra Ucrainei.

El nu este singurul miliardar rus cu un mega-iaht. Forbes și experții în evaluarea iahturilor VesselsValue au depistat 32 dintre ele. Marți, Usmanov a comentat despre sancțiunile UE impuse lui, într-o declarație adresată Federației Internaționale de Scrimă, unde a anunțat, de asemenea, că se va retrage din funcția de președinte al organizației. „Cred că o astfel de decizie este nedreaptă, iar motivele folosite pentru a justifica sancțiunile sunt un set de acuzații false și defăimătoare care îmi afectează onoarea, demnitatea și reputația în afaceri”, a scris el. „Voi folosi toate mijloacele legale pentru a-mi proteja onoarea și reputația”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri