Varianta Omicron în Europa. Jucătorii unei echipe de fotbal din Portugalia, loviți de noua tulpină în timpul meciului

Data actualizării: Data publicării:
Manuel Mota, Portuguese referee, talks with Beleneneses SAD players after blows his whistle to finish the match, at the beginning of the second half of Portuguese league football match between Belenenses SAD and SL Benfica, at the Jamor stadium in Lisbon
Jucătorii de la Belenenses au intrat mai puțini pe teren încă de la începutul meciului. Foto: Profimedia

Tot mai multe țări europene raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate cu noua variantă sud-africană a coronavirusului, Omicron.

Portugalia: Echipă de fotbal lovită de Omicron în timpul meciului

ACTUALIZARE 29 noiembrie, 13.00  Autorităţile sanitare din Portugalia au detectat 13 cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului, Omicron, în rândul jucătorilor şi membrilor staff-ului echipei Belenenses Lisabona, după cel unul dintre fotbalişti s-a întors recent din Africa de Sud.

Noua variantă a fost depistată după meciul dintre Belensenes şi Benfica Lisabona, programat sâmbătă în campionatul portughez. Belenenses a început meciul cu doar nouă jucători pe teren, restul lotului aflându-se în izolare. După pauză, doar şapte jucători au mai revenit pe gazon, iar meciul a fost întrerupt la doar două minute de la reluare, când scorul era de 7-0 pentru Benfica.

„Suntem cu toţii izolaţi, cu excepţia echipei de tineret, care nu a jucat sâmbătă. În total, 44 de persoane sunt în izolare la domiciliile lor”, a declarat luni un purtător de cuvânt al clubului, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Doi sau trei jucători şi doi sau trei membri ai staff-ului au simptome, dar nimic prea grav, restul sunt asimptomatici. Toată lumea aşteaptă repetarea testelor, de îndată de autorităţile sanitare vor permite acest lucru”, a adăugat el.

Preşedinţii cluburilor Benfica şi Belenenses au declarat, în cursul unei conferinţe de presă pe care au susţinut-o sâmbătă, că nu au avut de ales decât să joace meciul, în caz contrar riscând sancţiuni pentru „absenţă nejustificată”. Cei doi au spus că vina pentru disputarea meciului aparţine ligii şi autorităţilor sanitare, care nu au permis ca jocul să fie amânat.

Fundaşul Cafu Phete a fost testat pozitiv la Covid-19 la revenirea sa în Portugalia, săptămâna trecută, după ce a participat la o acţiune a selecţionatei Africii de Sud.

Scoția: Cazuri de Omicron fără istoric de călătorie în sudul Africii

Scoţia a raportat luni şase cazuri de infectare cu noua variantă a coronavirusului.

Unele dintre acestea nu au istoric de călătorie în sudul Africii, ceea ce provoacă temeri că Omicron circulă deja în comunitate.

„În unele din cazurile implicate, (...) nu există istoric de călătorie sau legături de călătorie cu sudul Africii”, a declarat luni vicepremierul scoţian John Swinney la radio BBC, potrivit Reuters, prelaută de Agerpres.

„Aşadar, aceasta înseamnă că este probabil că Omicron circulă în comunitate”, a adăugat el.

Cele patru naţiuni ale Regatului Unit au restricţionat deja călătoriile în Africa australă, unde noua variantă a fost depistată pentru prima dată săptămâna trecută.

Olanda: Din 61 de pasageri pozitivi la aeroport, 13 au Omicron

ACTUALIZARE 28 noiembrie, 15.45 13 dintre cei 61 de pasageri olandezi confirmați pozitiv cu coronavirus, care au venit vineri din Africa de Sud, sunt infectați cu varianta Omicron, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Există posibilitatea ca numărul lor să fie mai mare, deoarece secvenţierea probelor nu s-a încheiat.

„Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului”, a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, la o conferinţă de presă la Rotterdam. „Nu este improbabil ca şi alte cazuri să apară în Olanda”, a atenţionat el.

61 din cei aproape 600 de pasageri veniți cu două zboruri din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 vineri, la sosirea pe aeroportul din Amsterdam, a anunţat sâmbătă autoritatea sanitară olandeză. Autoritățila au trecut la analizarea rezultatelor, pentru a vedea dacă este vorba de noua variantă a virusului, Omicron. 

Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe.

Între timp, Danemarca a anunţat că cele două cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron anunţate anterior sunt acum confirmate în urma secvenţierii genomului.

Danemarca, cazuri suspecte

ACTUALIZARE 28 noiembrie, 8.00 Danemarca a descoperit probabil noua variantă de coronavirus Omicron la două persoane sosite din Africa de Sud, a anunţat sâmbătă ministerul sănătăţii de la Copenhaga, transmite Reuters.

"Autorităţile (sanitare) au o suspiciune rezonabilă că avem primele două cazuri ale noii variante Omicron în Danemarca", a declarat ministrul danez al sănătăţii, Magnus Heunicke, într-un comunicat.

Cazurile pot fi confirmate doar atunci când secvenţierea genomului va fi finalizată în câteva zile, a precizat ministerul. 

Italia, primul caz

ACTUALIZARE 20.35 Și în Italia a fost depistat un prim caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, a anunţat sâmbătă seara Institutul Superior al Sănătăţii (ISS), aflat în subordinea guvernului, transmite AFP.

Tulpina sud-africană a fost identificată la un bărbat din Napoli revenit din Mozambic.

"Genomul a fost secvenţiat de laboratorul spitalului Sacco din Milano (specializat în boli infecţioase) plecând de la un eşantion pozitiv al unui pacient venit din Mozambic", a precizat ISS într-un comunicat. "Pacientul şi membrii săi de familie sunt în stare bună de sănătate", a adăugat institutul. Potrivit ISS, "au fost deja programate secvenţierile eşantioanelor prelevate de la membrii de familie ce s-au dovedit pozitivi şi care locuiesc în regiunea Campania, unde se află Napoli".

Italia a interzis vineri intrarea pe teritoriul său a oricărei persoane care s-a aflat în sudul Africii 'în cursul ultimelor 14 zile'. În plus, toate cursele aeriene dinspre această regiune au fost interzise.

Guvernul a mai impus ca persoanele care s-au aflat în sudul Africii în cursul ultimelor 14 zile, dar se găsesc deja pe teritoriul Italiei, să comunice acest fapt autorităţilor sanitare, să facă un test PCR, să intre în izolare timp de 10 zile, după care să repete testul.
Italia, care a plătit un greu tribut pandemiei, cu peste 133.000 de decese, înregistrează în ultimele zile mai mult de 10.000 de cazuri de infectare pe zi (12.877 sâmbătă).

Germania, cazuri confirmate

ACTUALIZARE 20.20 Germania a anunţat sâmbătă seara că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate la Munchen. 

Cele două persoane contaminate au intrat în Germania pe 24 noiembrie, venind pe calea aerului din Africa de Sud, a precizat ministrul sănătăţii al landului Bavaria, Klaus Holetschek.

În cursul zilei, autorităţile regionale din landul Hessa anunţaseră că un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a apărut în Germania la o persoană revenită recent din Africa de Sud.

Marea Britanie, cazuri confirmate

ACTUALIZARE 17.15 Două cazuri de infectare cu Omicron au fost depistate în Marea Britanie, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, Sajid Javid.

„Noaptea trecută târziu, am fost contactat de Agenţia de Securitate Sanitară a Regatului Unit. Am fost informat că au detectat două cazuri cu această nouă variantă, Omicron, în Marea Britanie. Unul în Chelmsford, celălalt în Nottingham”, a comunicat ministrul, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

El a precizat că persoanele infectate şi familiile lor sunt testate din nou. De asemenea, li s-a cerut să se izoleze cât timp sunt retestate şi li se stabilesc contacţii.

Anglia va adăuga de duminică, de la ora 04.00 GMT, pe lista de roşie de călătorie Malawi, Mozambic, Zambia şi Angola, ceea ce înseamnă că rezidenţii britanici şi irlandezi care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină timp de 10 zile într-un hotel aprobat de guvern. Non-rezidenţilor li se va refuza intrarea.

Pe listă se aflau deja Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Primul caz suspect în Germania

Un prim caz suspect de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hessa, în centrul țării.

„Varianta Omicron, după toate probabilităţile, este deja prezentă în Germania”, a anunţat pe Twitter ministrul regional al afacerilor sociale, Kai Klose.

Teste realizate vineri asupra unui pasager care a aterizat pe Aeroportul din Frankfurt, venind din Africa de Sud, au arătat „mai multe mutaţii specifice (variantei) Omicron”, a adăugat el, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Noua variantă de coronavirus, detectată pentru prima dată joi în Africa de Sud, este considerată „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ea prezintă un risc crescut de contaminare comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, care sunt dominante şi deja foarte contagioase.

„Din cauza acestei suspiciuni puternice, persoana respectivă este în izolare la domiciliu. Analiza completă a rezultatelor este încă în derulare”, a subliniat ministrul.

Caz suspect și în Cehia

Cehia verifică un caz suspect de infectare cu Omicron, noua variantă de coronavirus, la o persoană care a petrecut o perioadă de timp în Namibia, a anunţat sâmbătă Institutul Naţional de Sănătate Publică de la Praga.

„Un laborator face verificări asupra unui posibil caz de infectare cu varianta Omicron. Aşteptăm confirmarea sau informarea cazului”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Institutului Naţional de Sănătate Publică, Stepanka Cechova, citată într-un comunicat.

Vineri a fost confirmat primul caz de infectare în Europa cu nouă variantă „mutant” de coronavirus, B.1.1.529, depistată în Africa de Sud, care are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală. Cazul a fost descoperit în Belgia.

61 din cei aproape 600 de pasageri veniți cu două zboruri din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv cu COVID-19 vineri, la sosirea pe aeroportul din Amsterdam, a anunţat sâmbătă autoritatea sanitară olandeză. În prezent sunt analizate rezultatele pentru a vedea dacă este vorba de noua variantă a virusului, Omicron. 

Omicron a fost de asemenea identificată în Malawi, în Israel, la o persoană venită din Malawi, în Botswana şi în Hong Kong.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri