Germania ar putea plăti compensații pentru evreii uciși la Iași

Data actualizării: Data publicării:
פוגרום_יאשי_5

Germania ar putea plăti compensaţii pentru uciderea a peste zece mii de evrei de la Iaşi în 1941. Informaţia apare pe site-ul postului american de televiziune NBC. Reporterii din Statele Unite au filmat în capitala Moldovei un reportaj despre măcelul rămas în istorie şi au adunat mărturii zguduitoare de la supravieţuitori.

Nu ştiu unde sunt îngropate osemintele tatălui meu”, spune George Herşcu, fiul unui evreu ucis.

„Zilele mele sunt un iad chiar şi acum, la atât de mult timp”, afirmă Berta Herşcovici, ruda unor evrei uciși.

Durerea acestor oameni, rude ale evreilor masacraţi la Iaşi, nu poate fi alinată nici după aproape opt decenii de la evenimentele din iunie 1941. România intrase în război de partea Germaniei, iar generalul Ion Antonescu a dat semnalul de moarte: evreii erau acuzaţi de colaborare cu bolşevicii.

Datele oficiale arată că în trei zile au pierit peste 13.000 de oameni de confesiune iudaică. Reporterii televiziunii americane NBC au stat de vorbă în Statele Unite cu rudele evreilor asasinaţi în România.

„I-au urcat în vagoanele trenurilor, au închis uşile şi i-au lăsat acolo, fără apă, fără mâncare, în căldură... El (tatăl său, n.red.) a înnebunit şi aşa a murit”, mai spune George Herşcu.

Până acum, guvernul Germaniei a plătit compensaţii doar pentru evreii care au fost ţinuţi în ghetouri sau în lagăre de concentrare.

„Guvernul Germaniei este de acord că moartea a aproape 3.000 de evrei pe aceste şine a fost o crimă de război. Nu este, însă, de acord că ar trebui să îi despăgubească pe supravieţuitori”, relatează Bill Neely, jurnalist NBC.

Situaţia s-ar putea schimba acum, spun reporterii americani. O comisie a guvernului german va începe discuţiile cu reprezentanţii comunităţii evreieşti din Iaşi, la finalul cărora aceştia din urmă speră să obţină compensaţii pentru ororile de atunci.

A fost cu siguranţă vorba de un ghetou deschis, se încadrează perfect în această definiţie. Evreii nu puteau pleca de teamă că vor fi ucişi”, declară Stu Eizenstat, avocat.

De-a lungul ultimilor 65 de ani, Germania a plătit despăgubiri de peste 70 de miliarde de dolari pentru crimele naziste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri