Germania dă sfaturi Serbiei despre Kosovo. Berlinul cere progrese în acordul dintre Belgrad şi Priştina

Data publicării:
guido westewelle ministrul de externe al Germaniei - mfax

Oficialii de la Bruxelles au decis, în decembrie anul trecut, ca negocierile privind aderarea Serbiei la Uniunea Europeană să înceapă în iunie 2013, dacă Serbia încheie un acord de normalizare a relaţiilor cu Kosovo. Acest document a fost semnat pe 19 aprilie, la Bruxelles, dar de atunci şi până acum Uniunea Europeană nu a remarcat niciun progres.

Aceasta este o ocazie istorică pentru Serbia. Germania și poporul german ar dori să își ofere sprijinul pentru ca Serbia să ia decizia corectă, în concordanță cu Europa, pentru a înregistra o îmbunătățire economică”, a declarat Guido Westerwelle, ministrul german de Externe.

Berlinul recunoaște că aplicarea acordului dintre Belgrad și Priștina trebuie făcută pas cu pas, dar susţine că trebuie să existe și progrese vizibile. Progrese care, în opinia oficialilor germani, lipsesc.

Ştim care sunt cerinţele Germaniei, Berlinul ar dori să ştie ce putem face pentru implementarea acordului de la Bruxelles cu Kosovo. Dar în afară de aceste răspunsuri avem şi noi întrebările noastre, esenţiale pentru cetăţenii Serbiei”, a spus Aleksandar Vucici, prim-vicepremier al Serbiei.

În aceste condiţii, presa de la Belgrad consideră că aderarea Serbiei la Uniunea Europeană nu va avea loc mai devreme de zece ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri