Germania, dispusă să ofere azil turcilor care se simt persecutaţi

Data actualizării: Data publicării:
SPD And CDU/CSU Seal New Coalition Government
Foto: Gulliver/GettyImages

Germania este „solidară” cu persoanele persecutate sau ameninţate de puterea din Turcia şi este dispusă să le ofere azil politic, a anunţat un secretar de stat pentru Afaceri Externe, Michael Roth, într-un interviu publicat marţi de Die Welt.

SPD And CDU/CSU Seal New Coalition Government
Foto: Gulliver/GettyImages

Toate spiritele critice din Turcia trebuie să ştie că Guvernul german este solidar cu ele”, a spus oficialul, potrivit News.ro.

Decizia de a acorda statutul de refugiat politic îi revine, în final, administraţiei competente, dar Germania este o ţară fundamental deschisă faţă de persoanele persecutate din motive politice”, a adăugat el.

Aceste persoane pot cere azil în Germania, iar acest lucru nu vizează numai jurnaliştii”, a mai subliniat secretarul de stat.

„Ceea ce se întâmplă în prezent în Turcia nu are nimic de-a face cu ceea ce înţelegem noi printr-un stat de drept, prin democraţie sau libertatea presei”, a insistat Roth, în condiţiile în care Berlinul a ridicat tonul la adresa Ankarei în ultimele zile.

Mai mulţi foşti diplomaţi turci au cerut deja azil în Germania, în urma măsurilor de epurare lansate de puterea turcă după tentativa eşuată de puci din luna iulie. Aceste epurări au vizat toate sectoarele societăţii, de la învăţământ la presă, armată şi magistratură.

Aproape 35.000 de oameni au fost arestaţi de la mijlocul lunii iulie, potrivit datelor anunţate la sfârşitul lunii octombrie de ministrul Justiţiei de la Ankara.

În ultimele zile, autorităţile au lansat o nouă serie de arestări în ţară. Printre cei vizaţi se numără 11 deputaţi ai principalului partid prokurd din Turcia, inclusiv cei doi copreşedinţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri