Germania introduce taxa de autostradă pentru șoferii străini

Data actualizării: Data publicării:
masini trafic autostrada germania GettyImages-458366558-1

Camera superioară a Parlamentului din Germania, Bundesrat, a aprobat vineri un proiect de lege care prevede că, din 2019, automobiliştii germani vor plăti o taxă pentru circulaţia pe toate drumurile federale şi autostrăzi, în timp ce automobiliştii străini vor fi taxaţi pentru folosirea autostrăzilor. Cum în cazul vehiculelor înregistrate în Germania taxa va putea fi dedusă din taxa anuală, rezultă că doar șoferii străini vor plăti efectiv noua taxă. Austria, Olanda şi Belgia s-au declarat împotriva măsuri și au avertizat că vor lua măsuri legale.

autostrada germania

Bundesrat-ul reuneşte reprezentanţii guvernelor celor 16 landuri germane, iar aceştia au optat să nu ridice obiecţii şi să nu înfiinţeze un comitet de mediere cu camera inferioară, Bundestag, care ar fi putut întârzia decizia până după alegerile legislative din septembrie.

Votul a pus capăt unui proces legislativ vechi de patru ani, pe parcursul căruia taxa, numită pe infrastructură, a fost blocată de către Comisia Europeană în 2015, pe motiv că i-ar dezavanta pe automobiliştii străini, contrar legislaţiei europene.

Taxa a fost un proiect major al aripii conservatoare a coaliţiei de guvernământ, Uniunea Creştin Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creştin Democrate (CDU) al cancelarului Angela Merkel, şi al ministrului Transporturilor Alexander Dobrindt.

Ministrul Dobrindt a avut sarcina de a negocia modificările proiectului cu Comisia Europeană, rezultând că şoferii străini vor plăti taxe diferite, pe perioade scurte de timp.

Şoferii germani cu vehicule Euro 6 vor plăti taxe de drum mai mici.

Proiectul este criticat de Austria, Olanda şi Belgia, care au avertizat că vor lua măsuri legale.

Consider că această taxă este discriminatorie şi nu corespunde legislaţiei europene. Ştim acum că Germania a aprobat o taxă pentru străini”, a spus ministrul austriac al Transporturilor, Minister Jorg Leichtfried.

Guvernul Austriei intenţionează să dea în judecată Germania la Curtea Europeană de Justiţie.

Începând din 2019, automobiliştii germani vor plăti o taxă pentru toate drumurile federale şi autostrăzi, în timp ce străinii vor plăti pentru utilizarea reţei de autostrăzi de 13.000 de kilometri.

Preţurile, în funcţie de mărime şi standardele de mediu, vor varia între 67 de euro şi 130 de euro pe an, proprietarii vehiculelor pe benzină urmând să plătească mai puţin decât cei ai vehiculelor diesel, ca şi cei de automobile Euro 6.

Pentru automobiliștii străini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte care cel mai probabil vor fi utilizate de vizitatori, prețurile variind între 2,50 și 25 de euro pentru o vignetă valabilă 10 zile, în funcție de cât de poluant este automobilul, și între 7 și 50 de euro pentru o vignetă valabilă două luni. Taxele vor fi plătite electronic şi verificate prin sondaj.

În schimb, automobiliştii germani vor beneficia de reduceri ale impozitelor auto, în timp ce motocicliştii, automobilele electrice şi maşinile folosite de persoanele cu dizabilităţi şi ambulanţele vor fi exceptate de la taxa de drum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri