Germania: Martin Schulz o atacă pe Angela Merkel pe tema politicii europene

Data publicării:
German Presidential Elections
Martin Schulz și Angela Merkel | FOTO: Gulliver/Getty Images

Politica privind refugiații și atitudinea prea dură în sfera regulilor bugetare au slăbit poziția Germaniei, a declarat duminică Martin Schulz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la postul de cancelar al Germaniei, informează dpa, preluată de Agerpres.

German Presidential Elections
Martin Schulz și Angela Merkel | FOTO: Gulliver/Getty Images

 

El a acuzat-o pe cancelarul german Angela Merkel că a decis deschiderea frontierelor Germaniei în 2015 — când un număr uriaș de refugiați a început să se deplaseze către vest pe continent — fără consultarea în prealabil a aliaților Germaniei din Uniunea Europeană.

Schulz a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe a partidului său, la Berlin, unde a prezentat o serie de propuneri pe care a promis să le pună în aplicare dacă va deveni cancelar. Martin Schulz, care a fost președinte al Parlamentului European până la începutul acestui an, a spus că, dacă va ajunge cancelar, va încerca să elaboreze o politică unificată a UE pe tema refugiaților și a adăugat că țările care au refuzat să primească refugiați vor constata o reducere a fondurilor pe care le primesc de la UE.

Totodată, Schulz s-a angajat să sporească investițiile și să intensifice unitatea europeană, acuzând-o pe Merkel că face promisiuni fără acoperire, transmite Reuters, care menționează că liderul SPD a prezentat un plan în 10 puncte al unei Germanii moderne și al unei Europe mai bune. "Germania poate face mai mult. Dacă nu investim masiv în cercetare și dezvoltare, în automobile electrice și în procese de producție eficiente din punct de vedere energetic, vom rămâne de căruță", a declarat Schulz, adăugând că cea mai mare economie a Europei este pusă în dificultate de țări în care statul deține sau subvenționează companii.

Schulz l-a atacat și pe ministrul de finanțe, Wolfgang Schaeuble, pe motiv că slăbește unitatea europeană, după ce acesta a condus eforturile de impunere a mai multor măsuri de austeritate Greciei, ca parte a programelor de salvare de care a beneficiat această țară. "Dacă vrei să fi un lider de stat în Europa trebuie să câștigi încrederea oamenilor. Și de aceea pentru mine este un scandal total atunci când cancelarul spune: Avem planuri mari pentru Europa, dar vi le vom spune abia după alegeri", a continuat Schulz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri