GERMANIA. O extremistă de dreapta, cu presupuse origini româneşti, este judecată pentru zece crime

Data publicării:
beate

Potrivit procurorilor, femeia face parte dintr-o celulă neonazistă, responsabilă pentru asasinarea a zece oameni, majoritatea de origine turcă, pentru atacuri cu bombă şi jafuri în băncile germane.

Condiţiile arestării şi bâlbâielile autorităţilor i-au făcut pe mulţi germani să se întrebe dacă ţara lor s-a desprins cu adevărat de trecutul său nazist, responsabil pentru moartea a milioane de oameni.

Mireasa nazistă a ajuns în faţa judecătorilor. Aşa titrează presa germană despre Beate Zschape. Femeia şi alţi patru complici au compărut în faţa unei instanţe bavareze, iar jurnaliştii au remarcat din primul moment atitudinea degajată şi lipsită de remuşcări a militantei neonaziste.

Beate Zschape este considerată creierul celulei neonaziste Rezistenţa Naţional Socialistă, care a acţionat 14 ani fără a fi detectată şi anihilată de autorităţi. În tot acest timp, membrii grupării au ucis opt turci sau cetăţeni germani de origine turcă, unul de origine greacă şi o poliţistă care le luase urma.

Anchetatorii au avut indicii, dar nu au acționat

În plus, au pus la cale două atacuri cu bombă şi 15 jafuri în băncile germane. Nimeni nu-şi poate explica cum au reuşit să scape atât de multă vreme deşi după fiecare atac, anchetatorii găsiseră indicii extrem de preţioase.

Au găsit o bombă artizanală funcţională şi patru pe jumătate asamblate. Anchetatorii au mai descoperit trinitrotoluen, praf de puşcă şi un computer care conţinea materiale de propagandă rasistă. Cei trei folosiseră explozivi la Jena, deci era foarte clar că aceşti oameni care se ascundeau era foarte periculoşi”, a explicat istoricul Frank Jansen.

În plus, există speculaţii că, de fapt, Beate şi camarazii ei au fost de fapt protejaţi şi lăsaţi să-şi ducă planurile la bun sfârşit de simpatizanţi nazişti. Suspiciunile pleacă de la poliţie şi ajung până la guvernul federal.

Iniţial, anchetatorii au luat în considerare faptul că ar putea avea de-a face cu un atac rasist, au dezbătut această ipoteză, iar a doua zi, ministrul federal de Interne a ieşit în faţa presei şi a susţinut că dovezile indică implicarea crimei organizate”, a declarat Wolfgang Wieland, membru în comisia parlamentară de investigaţie.

Potrivit publicației „Die Zeit”, Beate Zschape, în vârstă de 38 de ani, ar fi pe jumătate româncă. Tatăl natural al femeii ar fi fost un român, pe care mama acuzatei l-a cunoscut pe vremea când era studentă la Facultatea de Stomatologie din Bucureşti, la mijlocul anilor '70.

Aici l-a cunoscut pe presupusul tată al lui Beate, un anume Valer Boancic, la rândul lui student la stomatologie, dar bărbatul nu a recunoscut-o niciodată pe Beate drept fiica sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri