Germania: Poliția e acuzată de tratament brutal față de refugiați, după apariția pe internet a două înregistrări video

Data publicării:
GettyImages-politie germania

Cele două înregistrări, difuzate apoi pe internet, au fost turnate joi seară la Clausnitz, localitate situată la circa 50 km sud de Dresda. În imagini se poate vedea cum un polițist îl ia de gât fără menajamente pe un adolescent pentru a-l scoate din autobuz, în timp ce circa o sută de persoane scandează „Întoarceți-vă acasă!”.

Manifestanții, care încercaseră anterior să blocheze autobuzul, scandau și „Noi suntem poporul!”, slogan al manifestațiilor împotriva dictaturii comuniste în fosta RDG care însă a fost preluat acum de mișcarea anti-refugiați PEGIDA.

În imagini se poate vedea cum un alt adolescent în lacrimi este scos și el din autobuz, în timp ce două femei se țin în brațe în apropiere. Potrivit agenției germane de presă DPA, poliția ar fi folosit mijloace de constrângere și cu alți doi refugiați.

„Oricine poartă uniforma țării noastre reprezintă și apără constituția noastră”, a declarat sâmbătă Cem Ozdemir, lidera Verzilor, care a cerut suspendarea celor responsabili pentru această intervenție.

„Am privit înregistrările video. Ele vorbesc de la sine”, a recunoscut ministrul de interne din landul Saxonia, conservatorul Markus Ulbig, care a calificat drept „profund rușinoasă” atitudinea manifestanților și a anunțat că ministerul său va examina îndeaproape intervenția forțelor de ordine.

Sâmbătă, șeful poliției locale, Uwe Reissmann, a apărat totuși comportamentul polițiștilor, declarând că un anumit grad de constrângere era necesar în condițiile în care și unii dintre solicitanții de azil au avut gesturi amenințătoare.

Potrivit postului public ZDF, directorul centrului pentru refugiați de la Clausnitz ar fi de altfel membru al partidului populist Alternativa pentru Germania, care urcă în sondaje utilizând un discurs anti-refugiați.

Pe de altă parte, sâmbătă urmează a avea loc o manifestație de susținere a solicitanților de azil în fața centrului de refugiați, au anunțat organizatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri