Germania | Șef de serviciu secret, acuzat de colaborare cu extrema dreaptă

Data actualizării: Data publicării:
Germany Holds Anti-Islamist Terror Symposium
BERLIN, GERMANY - MAY 04: Hans-Georg Maassen, President of the Federal Office for the Protection of the Constitution (Bundesamt fuer Verfassungsschutz), speaks to the media while attending a symposium on Islamist Terror in Europe on May 4, 2015 in Berlin, Germany. The symposium is taking place in the wake of the recent arrest of a couple in Oberursel who are accused of planning a bombing attack. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Şeful serviciului de informaţii interne din Germania, Hans-Georg Maassen, deja afectat de un scandal, s-a aflat din nou joi sub tirul criticilor, televiziunea publică dezvăluind că acesta a transmis Partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) date încă confidenţiale, relatează AFP.

Germany Holds Anti-Islamist Terror Symposium
Hans-Georg Maassen / FOTO: Guliver / Getty Images

În cadrul unei întâlniri care a avut loc la 13 iunie cu Stephan Brandner, deputat al AfD, Maassen a transmis date confidenţiale despre suspecţi islamişti şi despre bugetul serviciilor de informaţii, a relatat postul de televiziune public ARD, citându-l pe oficialul respectiv.

„Am discutat diverse cifre, care figurează” în raportul agenţiei pe 2017, înainte de publicarea sa, a afirmat Brandner.

Aceste date, potrivit ARD, erau încă clasificate drept confidenţiale.

„Resping cu fermitate aceste acuzaţii ...articolul sugerează că informaţiile sau documentele au fost transmise fără niciun temei juridic, ceea ce evident nu este cazul”, a afirmat Hans-Georg Maassen într-un comunicat, dezminţind că a acţionat în mod ilegal.

Maassen este acuzat de câteva săptămâni de o parte a clasei politice şi a presei germane că face jocul extremei drepte.

Într-o carte publicată la începutul lunii august, fosta militantă a AfD, Franziska Schreiber, susţine că s-a întâlnit în mai multe rânduri cu lideri ai partidului, oferindu-le sfaturi despre cum să evite să fie plasaţi sub supraveghere.

Liderul partidului, Alexander Gauland, a confirmat marţi discuţii privind 'probleme de securitate'.

De la începutul lunii septembrie, Hans-Georg Maassen se află sub tirul criticilor pentru că a contrazis guvernul când şi-a exprimat îndoiala în legătură cu faptul că în timpul recentelor proteste din Chemnitz (est) au avut loc şi acţiuni ale extremei drepte de „vânare” de străini.

Maassen, confruntat cu apeluri să demisioneze, a admis ulterior că o înregistrare video care arată grupuri de extrema dreaptă vânând migranţi la Chemnitz, este reală.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri