Germania vrea o reformă amplă vizând serviciile de securitate

Data publicării:
de Maiziere Testifies At Bundestag Euro Hawk Hearings
Foto: Gulliver/Getty Images

Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a anunţat marţi marile linii ale unui proiect de reformă vizând serviciile de securitate, după atacurile teroriste din ultimele luni, relatează AFP citat de News.ro.

de Maiziere Testifies At Bundestag Euro Hawk Hearings
Foto: Gulliver/Getty Images

Ministrul conservator a insistat asupra necesităţii de a consolida puterile statului federal în materie de informaţii interne şi de a accelera repatrierea migranţilor ale căror cereri de azil au fost respinse.

El a propus, printre altele, consolidarea competenţelor până acum limitate ale Poliţiei Federale şi înfiinţarea unui centru de criză care să coordoneze serviciile implicate în gestionarea migranţilor şi antiterorism.

“Statul federal nu are competenţe în cazul catastrofelor de amploare naţională”, precum atentatul din 19 decembrie, soldat cu 12 morţi, scrie Thomas de Maiziere. „Competenţele în materie de luptă împotriva terorismului international sunt divizate”, a atras el atenţia.

„Avem nevoie de reguli omogene şi de o coordonare mai bună”, a subliniat el, referindu-se în special la supravegherea persoanelor declarate „periculoase”.

Atentatul comis pe 19 decembrie în Târgul de Crăciun de la Berlin a scos la lumină eşecurile sistemului federal german. În Germania, de la sfârşitul epocii naziste, atribuţiile privind Poliţia şi supravegherea sunt împărţite între cele 16 landuri şi Guvernul federal.

Presupusul autor al atentatului de la Berlin, Anis Amri, care a jurat credinţă Statului Islamic, a reuşit să pună la punct atacul, deşi făcuse obiectul unei supravegheri a serviciilor de informaţii, tocmai din cauza acestei divizări a responsabilităţilor, scrie presa de la Berlin. El a reuşit să fugă din ţară, deşi era căutat de forţele de ordine germane.

Poliţia a renunţat să îl mai supravegheze în luna septembrie, pentru că nu avea suficiente dovezi privind un eventual proiect de atentat, deşi acesta era considerat de luni de zile o persoană potenţial periculoasă.

Mai mult, Amri, a cărui cerere de azil a fost respinsă, ar fi trebuit trimis în ţara sa de origine, însă Tunisul nu a furnizat la timp documentele necesare.

În consecinţă, Thomas de Maiziere vrea înfiinţarea unor centre de reţinere în apropiere de aeroporturi, unde vor fi plasate persoanele pe cale de expulzare în săptămânile sau lunile dinainte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri