Germania vrea să angajeze 400.000 de muncitori calificați din străinătate. Criza de forță de muncă încetinește „dramatic” economia

Data publicării:
muncitor in fabrica
Prețurile din industrie au crescut cu aproape 50% într-o lună. FOTO: Getty Images

Noul guvern de coaliție din Germania vrea să atragă 400.000 de angajați calificați din străinătate pe an, pentru a face față atât dezechilibrului demografic, cât și crizei de forță de muncă în sectoare cheie, care riscă să submineze redresarea economiei după pandemia COVID-19, relatează Reuters.

„Lipsa de muncitori calificați a devenit atât de gravă, încât încetinește dramatic economia noastră”, a spus Christian Duerr, liderul parlamentar al partidului Democraților Liberi (FDP), care face parte din coaliția de guvernare.

„Putem ține sub control problema forței de muncă în curs de îmbătrânire doar printr-o politică modernă de imigrație. Trebuie să atingem cât mai repede posibil pragul de 400.000 de muncitori calificați din străinătate”, a adăugat Duerr.

Social-democrații cancelarului Olaf Scholz,FDP Duerr și Verzii au convenit în acordul lor de coaliție asupra unor măsuri precum un sistem de puncte pentru specialiștii din țări din afara Uniunii Europene și creșterea salariului minim la 12 euro pe oră, pentru a face mai atractivă munca în Germania.

Institutul Economic German, favorabil angajatorilor, estimează că forța de muncă se va reduce cu peste 300.000 de persoane în acest an, pentru că sunt mai mulți lucrători în vârstă care se pensionează decât tineri care intră pe piața muncii.

Se preconizează că acest decalaj se va mări la peste 650.000 de persoane în 2029, lăsând un deficit acumulat de persoane de vârstă activă în 2030 de aproximativ 5 milioane de persoane. Numărul germanilor care au un loc de muncă a crescut la aproape 45 de milioane anul trecut, în ciuda pandemiei de coronavirus.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri