Ginerele lui Viktor Orban, în vizorul procurorilor pentru fraudă cu fonduri UE

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban_GettyImages-493731476

O companie care a fost condusă de ginerele premierului ungar, Viktor Orban, face obiectul unei anchete ce vizează proiecte finanţate de Uniunea Europeană şi investigate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), informează news.ro.

Viktor Orban_GettyImages-493731476
Viktor Orban / Gulliver/Getty Images

Proiectele, prin care s-a modernizat iluminatul electric în mai multe oraşe, au fost implementate în perioada 2011-2015, de o companie numită Elios Innovativ Zrt, Istvan Tiborcz, ginerele lui Viktor Orban, fiind membru al consiliului de conducere al companiei, între 2009 şi 2014.

OLAF a a anunţat luna trecută că investigaţia vizează 35 de proiecte privind iluminatul public şi că a trimis un raport care conţinea recomandări financiare către Comisia Europeană şi recomandări judiciare către procurori. OLAF spunea că investigaţia nu a descoperit "doar iregularităţi serioase în majoritatea proiectelor, dar şi conflicte de interese”.

Biroul purtătorului de cuvânt al Guvernului a informat că autorităţile ungare au investigat proiectele menţionate de OLAF: „Susţinem investigaţia actuală, de asemenea. O abordare corectă a autorităţilor ungare ar fi să investigheze toate recomandările OLAF”.

Compania vizată de procurori a declarat că relatările din presă despre investigaţie sunt motivate politic.

Partidul lui Orban, Fidesz, aflat la putere din 2010, este favorit să câştige, pentru a treia oară consecutiv, alegerile care vor avea loc pe 8 aprilie. Investigaţia OLAF a influenţat campania electorală, iar principalul partid de opoziţie, Jobbik, i-a cerut demisia lui Orban.

Ungaria primeşte milioane de euro din fonduri europene pentru dezvoltare, în fiecare an, un element cheie în dezvoltarea economică a ţării. UE se pregăteşte pentru negocieri dure în ceea ce priveşte planul de cheltuieli pentru următorii şapte ani, iar unele state membre au cerut o reducere a alocării fondurilor pentru fostele ţări comuniste din Est.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri