Grecia: Miting de amploare al Syriza în centrul Atenei, cu o zi înainte de alegeri

Data publicării:
alexis tsipras facebook

Piaţa Syntagma, din faţa Parlamentului grec, a fost plină de simpatizanţi ai partidului de extremă stângă Syriza. Vedeta incontestabilă a serii a fost Alexis Tsipras, care şi-a anunţat susţinătorii că va reveni la putere şi că îşi va continua misiunea de a elibera poporul grec.

Am avut dubiile mele, dar vă văd pe toţi aici, simt atmosfera, simt prezenţa voastră, o mulţime imensă cu multă pasiune şi dubiile dispar. Zarurile au fost aruncate. Victoria este certă. Singura întrebare rămasă este cât de mare va fi avansul nostru”, a spus Alexis Tsipras, liderul Syriza.

Grecii par să fi uitat de haosul prin care a trecut ţara lor în această vară, cu bănci închise şi cu o economie dusă până în pragul colapsului.

„În primul şi în primul rând, susţin Syriza deoarece ne-a redat mândria prin lupta pe care a dat-o. Au trecut mulţi ani de când nu ne-am simţit aşa”.

„Vrem să-i dăm o a doua şansă. Nu a reuşit prea multe în ultimele şase luni deoarece a fost presat de europeni. A fost foarte greu, aşa că să-i dam şansa să ne arate cu adevărat ce poate”.

Alături de Alexis Tsipras, pe scena din piaţa Syntagma, au fost radicali şi euro-sceptici din Spania, Franţa şi Germania. Pentru aceştia, Syriza este o adevărată sursă de inspiraţie şi un model.

Văd multă energie. Văd mulţi oameni entuziasmaţi, oameni care au văzut un prim-ministru care s-a luptat ca un leu împotriva unor vulturi extrem de puternici. Cred că acest leu va apăra Grecia mulţi ani de acum înainte”, a spus Pablo Iglesias, liderul partidului de extremă-stângă spaniol Podemos.

Ultimele sondaje, făcute la finalul campaniei electorale, arată că Syriza a căpătat un uşor avantaj înaintea dreptei. Dar analiştii sunt aproape siguri că extrema-stângă îşi va pierde majoritatea obţinută după alegerile din ianuarie, mai ales că aripa radicală a formaţiuni a pus bazele unui alt partid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri