Sari la conținut

Grecia şi creditorii, aproape de un acord. Lista cu propunerile de reformă


Lista de propuneri de reformă venite din partea Greciei diferă de cererile iniţiale ale creditorilor, dar chiar şi aşa este văzută ca o bază bună de discuţii de către liderii europeni.

Pensiile nu vor fi tăiate, deoarece guvernul de la Atena susţine că două treimi dintre pensionari trăiesc deja aproape de pragul sărăciei.

Nici salariile bugetarilor nu vor fi afectate. În schimb, vor fi eliminate mecanismele prin care grecii se pot pensiona anticipat, la cerere, începând cu 2016.

De asemenea, cei cu venituri mari şi companiile profitabile vor fi taxaţi suplimentar.

Mai mult, vor fi impozitate jocurile electronice, va fi redus bugetul pentru Apărare, iar baza de impozitare va creşte.

De asemenea, privatizările vor fi făcute numai în anumite condiţii: cei interesaţi să cumpere companii greceşti vor trebui să facă investiţii şi să promoveze economia locală.

În total, executivul grec susţine că toate aceste măsuri vor avea un impact bugetar mai mare decât cel cerut de creditori.

În 2015 şi 2016, Grecia speră să-şi suplimenteze bugetul cu aproape 8 miliarde de euro, cu 2,32 miliarde de euro peste ce credeau creditorii că este posibil.

Premierul grec Alexis Tsipras spune că mingea e în terenul creditorilor: „Trebuie să continuăm negocierile pentru câteva zile, pentru câteva ore, pentru următoarele două zile, deoarece nu avem nevoie de o înţelegere parţială pe termen scurt, ci căutăm o soluţie completă şi viabilă”.

Creditorii Greciei sunt optimişti, chiar dacă ştiu că mai sunt multe de făcut.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene:

„- Cât de aproape suntem de o soluţie ?

- Suntem mai aproape decât am fost vreodată”.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Toţi participanţii la discuţii vor cere Grecia să rămână în zona euro. Ce a prezentat Grecia reprezintă un progres, dar e clar că mai este multă treabă de făcut”.

Christine Lagarde, şefa FMI: „Mai avem enorm de muncă. Lucrăm pe baza unui text care include mai multe progrese făcute de autorităţile greceşti, un text mai amplu şi mai detaliat decât ce am văzut până acum”.

Data limită pentru Grecia este 30 iunie, atunci când are de rambursat 1,6 miliarde de euro către FMI. Oficialii greci au spus că nu au bani pentru această plată, dacă nu primesc o nouă tranşă de bani din imprumutul extern, bani care vor fi deblocaţi doar dacă se ajunge la o înţelegere cu creditorii.

Propunerile Greciei pentru creditori :

- reducerea numărului de pensionări anticipate în perioada 2016-2025

- tăieri de 200 milioane euro din bugetul pentru apărare

- 8% taxă pentru venituri de peste 500.000 euro

- taxă specială de 12% din profit pentru firmele care au peste 500.000 euro profit

- creşterea taxei pe lux (piscine, avioane, maşini şi bărci peste 10 m lungime)

- fără alte reduceri ale salariilor bugetarilor faţă de nivelul de la finalul anului 2014

- ajutorul pentru cei cu pensii mici, între 57 şi 230 euro, rămâne în vigoare

- TVA rămâne 23%, 13% şi 6%

Impactul măsurilor propuse de Grecia:

2015: 2,69 miliarde euro / 1,51% din PIB

2016: 5,2 miliarde euro / 2,87% din PIB

Mii de oameni au ieşit în stradă, la Atena

În timp ce la Bruxelles aveau loc negocieri intense, la Atena, mii de oameni au ieşit în stradă să ceară rămânerea Greciei în zona euuro. Demonstranţii sunt conştienţi de faptul că ţara lor are probleme economice grave, dar cred că totul se poate rezolva în timp.

Au fost şi incidente. Unii protestatari au aruncat cu torţe, ceea ce a determinat poliţia să intervină.  

Pe aceeași temă