Grecia suferă, după ce 91 de oameni au murit în incendii. Femeie: „Nu mă simt bine. Sunt foarte deprimată de cinci zile”

Data publicării:
comemorare grecia atena
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Sute de greci s-au adunat, luni seară, în Piaţa Syntagma din Atena, ca să-i comemoreze pe cei 91 de oameni care au murit în incendiile de săptămâna trecută. Tristeţea celor prezenţi s-a combinat cu furia faţă de guvern, pe care îl consideră responsabil de amploarea tragediei. Autorităţile au identificat, până acum, 70 dintre persoanele decedate, în timp ce 14 oameni sunt în continuare daţi dispăruţi.

Piaţa din faţa clădirii Parlamentului grec din Atena s-a transformat în loc de pelerinaj. Oameni au adus acolo steaguri, flori şi lumânări aprinse, ca omagiu pentru victimelor incendiilor care au devastat o zonă aflată la 40 de kilometri distanţă de capitala Greciei.

„Nu mă simt bine. Sunt foarte deprimată de cinci zile. Sunt doborâtă. Sunt tristă, sunt amărâtă. Simt o mare tristeţe. Îmi doresc ca aşa ceva să nu se mai întâmple niciodată”, mărturisește o femeie.

„Este o tragedie naţională aşa cum nu a mai cunoscut această ţară. Au ars oameni de vii. Au ars copii. Doar când mă gândesc la aşa ceva simt oroarea prin care au trecut acei copii, acele familii distruse”, spune o altă femeie prezentă la comemorare.

Pentru unii, responsabili de această drama sunt cei aflaţi în funcţii de conducere.

Am venit să aprind o lumânăre în memoria acelor oameni care au murit nu din cauza vântului, cred eu, ci din cauza unui gest criminal. Din cauza statului. Statul nu a funcţionat. Este tragic că au murit tineri. Este tragic când o persoană moare într-un mod atât de injust şi oribil. Ne-am pierdut fraţii”, spune un bărbat.

Premierul grec Alexis Tsipras a mers pentru prima oară la Mati, localitatea distrusă aproape în întregime de incendii. S-a întâlnit cu echipele de salvare şi cu localnici.

Aşa cum ştim, sunt riscuri mari pe perioada verii. Perioada de incendii periculoase nu a trecut încă”, spune Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt al guvernului grec.

Incendiile au izbucnit pe 23 iulie în preajma staţiunii Mati, de pe coasta de est a peninsulei Attica, aproape de Atena. Flăcările s-au extins foarte rapid, din cauza secetei şi temperaturilor înalte. Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia, mai ales pe timp de vară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri