Sari la conținut

Grevă generală în învățământul din Spania

În învățământul din Spania este grevă generală. Aproximativ 10.000 de elevi spanioli au mărşăluit miercuri la Madrid şi colegi de-ai lor le-au urmat exemplul în 50 de oraşe. Sunt revoltaţi pentru că statul vrea să le impună trei examene noi şi cred că un guvern interimar de aproape un an nu are autoritatea să facă asemenea schimbări importante.

Zeci de mii de studenți și elevi din clasele primare sunt în grevă generală în Spania, protestând împotriva unei legi de reformă a sistemului educațional, sistem care i-ar obliga pe toți elevii atunci când termină clasele a III-a , a VI-a și a IX-a să dea un examen înainte de a trece în anul următor.

Legea învățământului a fost schimbată vara aceasta în Spania şi i-a pus pe elevi în faţa unor necunoscute.

„Eu acum sunt înaintea bacalaureatului. În noiembrie ar trebui să trec de o evaluare și nici până acum nu se știe ce probe trebuie să trec. Ne pregătesc să ajungem pe străzi. Nu știm ce ne așteaptă. Locurile de muncă ajung doar la cei care au bani și sunt la școli private sau au relaţii pentru a ajunge într-o companie. Restul, cei de la școlile publice afară din țară pentru a căuta un loc de muncă”, a spus un elev spaniol.

„Dacă nu treci de aceste evaluari rămâi fără oportunități. Nu obții nici măcar bacalaureatul”, a adăugat alt elev.

Greva elevilor apare în momentul în care Spania este în blocaj politic. Parlamentul va încerca pentru a treia oară în acest an să aleagă un prim-ministru. În cazul unui eşec, spaniolii ar urma să fie chemaţi din nou la urne de Crăciun.