Greve şi proteste în Grecia. Transportul public, feroviar şi maritim este afectat în toată ţara

Data publicării:
grecia-1

1 mai este zi de ample proteste în Grecia: marile sindicate elene au anunţat greve şi manifestaţii în centrul capitalei Atena, dar şi în alte oraşe importante. Ministerul român de Externe îi avertizează pe cei care călătoresc în Grecia că transportul public, inclusiv cel feroviar şi maritim, este perturbat în toată ţara. Feriboturile care fac legătura cu insulele greceşti rămân în porturi timp de 24 de ore.

Protestul vizează politica de austeritate a guvernului elen după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, executivul de la Atena a anunţat concedierea a 15.000 de angajaţi ai statului.

Grecia depinde de un serios ajutor financiar internaţional pe fondul crizei financiare europene din care s-a evidenţiat drept cea mai şifonată ţară, iar din acest motiv trebuie să ia măsurile convenite cu creditorii săi.

Parlamentul a adoptat în acest sens chiar duminică un pachet de legi care ratifică mai multe măsuri convenite cu instituţiile financiare internaţionale. Pe lângă concedieri, este prevăzut un regim mai flexibil de plată a datoriilor către stat, alături de scăderea unei taxe pe proprietate.

Noul plan de plată a datoriilor către stat prevede posibilitatea achitării acestora în 12-100 de rate, în funcţie de valoarea sumelor. Pentru a putea beneficia de această schemă, aplicanţii trebuie să furnizeze autorităţilor, printre altele, şi documente despre situaţia bancară.

Dacă inspectorii fiscali descoperă că firma sau persoana cu datorii are în bănci banii necesari pentru a-şi achita datoriile către stat, suma ar urma să fie confiscată direct din conturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri