Gripa aviară revine în Europa. Virusul a fost semnalat la ferme din Olanda, Marea Britanie şi Germania

Data publicării:
ferma gaini mediafax

În ultimele două zile, autorităţile sanitar-veterninare din Olanda sunt în alertă maximă. Au inspectat aproape 20 de ferme din centrul ţării şi au consultat sute de mii de păsări.

Totul după ce specialiștii au descoperit, într-o crescătorie din regiune, o tulpină extrem de contagioasă a virusului gripei aviare. Ferma a fost izolată. Toţi puii de la fermă, câteva zeci mii, au fost sacrificaţi. Preocuparea autorităţilor olandeze e acum prevenirea răspândirii virusului.

Cu siguranţă se poate răspândi, este o tulpină extrem de agresivă, iar scopul anchetei noastre şi a motivul pentru care o tratăm atât de agresiv este acela de a opri răspândirea”, spune Nigel Gibbens, veterinar.

Alertă este şi în Marea Britanie. Mai exact, la o fermă din comitatul Yorkshire, ale cărei raţe au fost depistate ca purtătoare ale virusului mortal. Autorităţile britanice evită deocamdată să facă legătura cu ce se întâmplă în Olanda. Spun că sunt necesare şi alte analize. Îngrijorarea este însă maximă în rândul autorităţilor europene după ce specialiştii au atras atenţia că noua tulpină a virusului, H5N8, poate infecta şi persoanele care intră în contact cu păsările bolnave.

Noul virus al gripei aviare, a fost descoperit pentru prima dată în Asia. În Coreea de Sud, Sute de mii de păsări au fost sacrificate în ultimele două luni. În Europa, virusul a fost depistat la începutul acestei luni şi la o fermă din nord estul Germaniei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri