Sari la conținut
News Alert

Grupul de la Vişegrad atacă: Noile cote de refugiaţi încalcă drepturile membrilor UE

Foto: Gulliver/GettyImages

Miniştrii de Externe şi de Interne ai statelor membre ale Grupului de la Vişegrad - Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria - s-au reunit la Praga, după ce Comisia Europeană a anunţat noul plan de măsuri în criza refugiaţilor. Propunerea „este lipsită de sens şi încalcă drepturile statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak, citat de Agerpres.
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a calificat drept „șantaj” ideea Comisiei Europene de a sancționa cu amenzi statele care nu primesc imigranți. Propunerea este „inacceptabilă și neeuropeană”, spune oficialul ungar. Acesta a avertizat că „însuși conceptul de cote este un eșec”, amintind de cotele obligatorii adoptate în luna septembrie, prin care s-a decis împărțirea între statele membre a 160.000 de migranți, dintre care până în prezent au fost redistribuiți puțin mai mult de o mie.
La rândul său, ministrul slovac de Interne spune că noul plan nu ţine cont, în anumite privinţe, de realitate.

Comisia Europeană a propus instituirea unui sistem de cote automate. Mai exact, fiecărui stat membru ar urma să-i fie alocat un procent din numărul total al refugiaţilor care intră în uniunea europeană. Iar cele care refuză, ar urma să plătească 250.000 de euro pentru fiecare imigrant.