Grupul de la Vişegrad atacă: Noile cote de refugiaţi încalcă drepturile membrilor UE

Data publicării:
refugiati gard ungaria politist -GettyImages-480906226 1

Foto: Gulliver/GettyImages

Miniştrii de Externe şi de Interne ai statelor membre ale Grupului de la Vişegrad - Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria - s-au reunit la Praga, după ce Comisia Europeană a anunţat noul plan de măsuri în criza refugiaţilor. Propunerea „este lipsită de sens şi încalcă drepturile statelor membre ale Uniunii Europene, a declarat ministrul polonez de interne, Mariusz Blaszczak, citat de Agerpres.
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a calificat drept „șantaj” ideea Comisiei Europene de a sancționa cu amenzi statele care nu primesc imigranți. Propunerea este „inacceptabilă și neeuropeană”, spune oficialul ungar. Acesta a avertizat că „însuși conceptul de cote este un eșec”, amintind de cotele obligatorii adoptate în luna septembrie, prin care s-a decis împărțirea între statele membre a 160.000 de migranți, dintre care până în prezent au fost redistribuiți puțin mai mult de o mie.
La rândul său, ministrul slovac de Interne spune că noul plan nu ţine cont, în anumite privinţe, de realitate.

Comisia Europeană a propus instituirea unui sistem de cote automate. Mai exact, fiecărui stat membru ar urma să-i fie alocat un procent din numărul total al refugiaţilor care intră în uniunea europeană. Iar cele care refuză, ar urma să plătească 250.000 de euro pentru fiecare imigrant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri