Guvernarea Orban, considerată un pericol pentru societatea civilă

Data publicării:
orban1

Ultima zi a campaniei electorale în Ungaria, unde duminică au loc alegeri parlamentare. Cele mai recente sondaje de opinie anunţă un scrutin fără emoţii pentru actualul premier, Viktor Orban, şi partidul său, care ar urma să obţină aproximativ 50% din voturi.

Rezultatul preconizat la scrutinul de duminică al actualului partid de guvernare de la Budapesta este dat, cred analiştii, şi de faptul că gândirea independentă a fost cenzurată în ultimii ani, opoziţia politică este aproape inexistentă, iar ONG-urile au fost supuse unei campanii de denigrare continue.

Este şi cazul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, finanţate de miliardarul Geroge Soros. Ofiţerul de comunicare al organizaţiei a vorbit despre pericolul guvernării Orban pentru societatea civilă ungară într-un interviu exclusiv acordat colegului meu, Balazs Barabas.

Daniel Makonnen, ofiţer de presă Fundaţia pentru o Societate Deschisă: „Este o cale prin care guvernul ungar încearcă să oprească orice încercare de gândire independentă şi vocile critice din ţară.

Adevărul este că, azi, în Ungaria, presa independentă este aproape inexistentă, guvernul ungar ocupă toate spaţiile şi singurele voci independente şi critice vin dinspre societatea civilă. Există această campanie împotriva lui George Soros şi a Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, dar cred că adevăratele victime ale acestei campanii sunt ONG-urile, organizaţiile societăţii civile din Ungaria, şi, în general, gândirea independentă din ţară.

O altă explicaţie pentru aceste atacuri este că prin concentrarea discursului public, toată această campanie împotriva unui inamic imaginar, organizarea unei campanii bazate pe minciuni şi teorii ale conspiraţiei poate fi totodată o modalitate de a distrage atenţia de la problemele concrete şi grave din Ungaria.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri