Guvernul francez vrea să crească vârsta de pensionare la 64 de ani. Sindicatele amenință cu proteste și greve

Data publicării:
franta proteste borne macron pensie pensionare
Reformarea sistemului de pensii a devenit un pilon central al agendei reformiste a președintelui Emmanuel Macron când a intrat în Palatul Elysee în 2017. Foto: Profimedia Images

Francezii ar trebui să muncească doi ani mai mult, până la vârsta de 64 de ani, înainte de a se pensiona, a declarat premierul Elisabeth Borne, dând detalii despre o reformă nepopulară a sistemului de pensii, care riscă să provoace greve și să testeze abilitatea președintelui Emmanuel Macron de a face schimbări semnificative, transmite Reuters.

Reforma mult întârziată, despre care Borne spune că este o trezire la realitate, trebuie să fie aprobată de parlament. Vârsta de pensionare de 64 de ani întâmpină opoziția a patru din cinci cetățeni francezi, potrivit unui sondaj Odoxa, într-o perioadă în care mulți deja se confruntă cu o criză a costului de trai.

„Sunt foarte conștientă că schimbarea sistemului nostru de pensii ridică întrebări și temeri printre francezi”, a spus marți Borne, adăugând că guvernul ei va lucra să-i convingă pe francezi că reforma este necesară.

„Oferim astăzi un proiect pentru a echilibra sistemul nostru de pensii, un proiect care este echitabil”, a spus aceasta.

Reformarea sistemului de pensii a devenit un pilon central al agendei reformiste a lui Macron când a intrat în Palatul Elysee în 2017. Însă el a pus deoparte prima încercare din 2020, când guvernul se lupta pentru a controla COVID.

A doua încercare nu va fi mai ușoară, potrivit agenției de presă.

Șefii principalelor sindicate franțuzești se vor întâlni în această seară pentru a discuta despre un răspuns cu proteste și greve. Ei deja au spus că se opun unei creșteri a vârstei de pensionare.

Pentru sindicate, chiar și cele mai înclinate spre o reformă, faptul că guvernul a relaxat un plan inițial de a mări vârsta de pensionare la 65 de ani nu schimbă poziția lor. Ei au avertizat că ambele variante nu sunt acceptabile.

Macron și Borne vor trebui de asemenea să treacă reforma prin parlament, unde nu au o majoritate absolută.

Aceasta pare a fi o provocare mai ușoară decât era acum câteva săptămâni, după ce guvernul a făcut unele concesii față de partidul conservator Les Republicains (LR). Chiar și așa, LR nu este unit în fața problemei, drept urmare fiecare vot va conta.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri