Guvernul spaniol îi îndeamnă pe liderii catalani demiși să candideze din nou

Data publicării:
Catalonia Separatists Elect Regional President
Foto: Guliver/GettyImages

Guvernul Spaniei îi îndeamnă pe fostul premierul regional catalan şi pe ceilalţi lideri separatişti să candideze la alegerile din 21 decembrie. Este momentul potrivit ca acţiunile lor să fie evaluate de catalani, consideră oficialii de la Madrid. Declaraţia a venit după ce Carles Puigdemont, într-un mesaj înregistrat transmis sâmbătă, i-a îndemnat pe susţinătorii săi să reziste paşnic şi democratic aplicării articolului 155. Sâmbătă seară au avut loc noi mitinguri pro-Spania în Catalonia. Mii de oameni au demonstrat în piaţa centrală din Tarragona şi, poate mai surprinzător, sute de catalani au venit să-i întâmpine călduros pe jucătorii echipei Real Madrid, care joacă duminică în Girona, oraşul în care stă Carles Puigdemont.


Mii de catalani unionişti au umplut piaţa centrală din Tarragona, unul dintre cele mai mari oraşe din Catalonia, ca să-şi arată susţinerea pentru unitatea Spaniei. Mesajul lor a fost clar: separatiştii nu pot să mai fie la putere, după tot ce au făcut cu regiunea.

O surpriză a fost primirea în ropote de aplauze pe care Real Madrid a primit-o la Girona, oraşul unde locuieşte Carles Puigdemont. Madrilenii urmează să joace astăzi un meci de campionat cu echipa locală şi se vorbise chiar de amânarea partidei din cauza declaraţiei de independenţă. Şi asta pentru că Real Madrid, considerată un simbol al Spaniei, este huită de catalani. Dar oficialii clubului au spus că nu au fost primiţi niciodată atât de călduros.

Între timp, Spania continuă să aplice planul de restabilire a legalităţii în Catalonia, dar guvernul de la Madrid a trimis un îndemn către separatişti: să participe la alegerile din decembrie.

„Domnul Puigdemont şi toţi liderii politici pot să participe în acele alegeri şi asta ar fi un lucru bun, deoarece va fi un mod prin care catalanii vor judeca ceea ce au văzut în ultimul an, aşa-numitul proces care a pus Catalonia şi autorităţile sale în afara legii”, a declarat Ínigo Méndez, purtător de cuvânt al guvernului Spaniei.

Citiți și: „Puigdemont, la închisoare!”, se cere la Madrid

Această declaraţie a venit la câteva ore după ce fostul lider al guvernului regional catalan i-a încurajat pe cei care susţin independenţa Cataloniei să reziste intervenţiei Madridului.

„Cea mai bună modalitate de a ne apăra realizările de până acum este printr-o opoziţie democratică la aplicarea articolului 155, care nu este altceva decât un atac premeditat la voinţa catalanilor”, a afirmat Carles Puigdemont, liderul demis al Cataloniei.

Mesajul a fost unul înregistrat. iar printre cei care l-au urmărit a fost chiar Carles Puigdemont, care a fost surprins de presă la o terasă în Girona, alături de soţia sa româncă şi susţinători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri