Sari la conținut

Guvernul ucrainean, aflat în pragul falimentului, scoate la vânzare maşinile miniștrilor

„Trecem la practica existentă în mod curent în lume, cu o maşină pentru un ministru. Toate celelalte maşini vor fi vândute, iar şoferii din păcate vor fi concediaţi", a explicat ministrul de Finanţe, Oleksandr Şlapak.

Ministrul a precizat că guvernul are un parc de 1.500 de maşini şi speră să obţină din vânzare 40 de milioane de grivne (3 milioane euro), informează Mediafax.

Această măsură, care va aduce venituri modeste comparativ cu necesarul de finanţare al Ucrainei, este mai mult simbolică, pentru a demonstra voinţa autorităţilor de a se rupe de stilul regimului Ianukovici şi a redresa finanţele ţării.

Oleksandr Şlapak a estimat că ţara va avea nevoie în acest an de 10 miliarde de dolari pentru onorarea obligaţiilor financiare.

Potrivit datelor Trezoreriei ucrainene, publicate miercuri de agenţia rusă Interfax, veniturile bugetare ale Ucrainei au scăzut cu 4,2% în primele două luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cheltuielile cu 2,5%.

Veniturile atrase din colectarea TVA au coborât cu 25%.

O delegaţie a FMI a sosit marţi la Kiev pentru discutarea unui plan de salvare financiară a Ucrainei. Autorităţile de la Moscova au suspendat un ajutor de 15 miliarde de dolari acordat Ucrainei în decembrie, din care nu au furnizat decât 3 miliarde de dolari.

FMI cere în schimbul sprijinului financiar măsuri dureroase de reformă, în special majorarea preţului gazelor pentru populaţie. O altă solicitare a FMI este cotaţia liberă a monedei, acceptată de facto de autorităţile de la Kiev.