Hashtagurile legate de „Balena albastră” ar putea fi blocate în Moldova

Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Poliţia din Republica Moldova a cerut administratorilor mai multor reţele de socializare să blocheze hashtagurile care trimit spre jocurile morţii, după ce s-au descoperit peste 200 de profiluri și postări care aveau legătură cu aceste jocuri controversate, relatează Publika.md.

tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Cel mai popular dintre aceste jocuri este „Balena albastră”, care a făcut deja peste 100 de victime în Rusia. Astăzi, în România, cinci elevi de clasa a șasea care intraseră în acest joc sinucigaș au ajuns la spital.

În urma monitorizării efectuate în ultima săptămână pe internet, a fost identificat un coordonator al jocurilor periculoase în Republica Moldova, care ar fi reuşit să ademenească trei persoane. Pe numele mamei unuia dintre minorii implicaţi a fost întocmit proces contravenţional.

Doar într-o săptămână au fost găsite peste 200 de profiluri, postări şi mesaje care aveau conţinut privind jocurile morţii. De asemenea, au fost identificate 24 de persoane care şi-au manifestat interesul de a se implica în această activitate periculoasă, mai scrie Publika. md.

Balena albastră” este un joc online morbid și șocant, apărut pe o rețea de socializare, care în acest moment se bucură de o mare popularitate în Rusia. Se numește „Blue Whale” (balena albastră) și se joacă timp de 50 de zile, timp în care participanții trebuie să îndeplinească 50 de sarcini sau „provocări”, uneori grave, cum ar fi să-și facă tăieturi pe brațe, sau mai anodine, cum ar fi să se trezească la o anumită oră din noapte sau să asculte o melodie tristă... În cea de-a 5o-a zi, participantul la joc trebuie să-și pună capăt zilelor.

Jocul a fost inventat de un tânăr din Rusia în urmă cu aproape patru ani. Filip Budeikin a pus la punct o reţea socială, un fel de Facebook rusesc, unde a atras tineri vulnerabili şi hărţuiţi, dispuşi să joace „Balena Albastră”. Doar în Rusia, în cazul sinuciderii a circa 130 de adolescenţi, anul trecut se bănuiește o legătură cu acest joc. Decese s-au înregistrat şi în alte ţări, majoritatea fost republici sovietice. Inventatorul jocului, Filip Budeikin, a fost arestat în noiembrie 2016 şi inculpat pentru incitare la sinucidere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri