Hollande vrea un „prim cerc de țări gata să progreseze mai repede” în UE

Data publicării:
francois hollande

Cea de-a 60-a aniversare, în 2017, a Tratatului de la Roma, temelia construcției europene, trebuie să fie o oportunitate pentru a asocia într-un prim cerc țările gata să progreseze mai repede în cadrul UE, în special în problema securității și a apărării, este de părere președintele francez Francois Hollande, informează Agerpres.

francois hollande

Într-un interviu acordat publicației franceze Le Debat, publicat cu o zi înainte de summitul de la Bratislava, consacrat viitorului UE după Brexit, președintele francez pledează pentru ca acest prim cerc să se doteze cu instrumente pentru a se proteja mai bine, pentru a investi mai mult și a veni cu politici noi în vederea creării de noi locuri de muncă și pentru tineri”.

„Relansarea europeană trebuie să se bazeze pe apărare, protecție și securitate. Adaug aici industria, ecologia, mediul înconjurător, cultura, schimburile științifice, însă prioritatea imediată este apărarea, protecția frontierelor, lupta împotriva terorismului, a insistat Hollande.

În opinia liderului francez, trebuie să se revină la întrebarea esențială. Ce este o uniune politică? Nu este doar un spațiu democratic, al valorilor, o piață și o monedă. Este vorba despre capacitatea de a ne apăra și de a conta în lume, consideră Hollande.

Potrivit liderului francez, primul cerc trebuie să fie mai mic decât zona euro. Zona euro înseamnă deja 19 țări. Și simt că solidaritatea din cadrul ei se erodează. În ceea ce privește ideea de a reveni la șase țări fondatoare, aceasta nu va fi înțeleasă de către țările vecine și prietene, cum sunt Spania sau Portugalia, a explicat Hollande.

Tratatul de la Roma, semnat la 25 martie 1957 de Franța, Italia, Germania și cele trei țări din Benelux, este actul fondator al Comunității Economice Europene, devenită ulterior UE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri