Ianukovici rupe tăcerea și cere protecția Rusiei

Data publicării:
ianukovici - 6252202-AFP Mediafax Foto-ALAIN JOCARD-2

FOTO: MEDIAFAX

ACTUALIZARE 15.45  Anna Herman, fost consilier prezidențial și deputat în Partidul Regiunilor, se îndoiește de autenticitatea declarației lui Ianukovici. „Probabil că este falsă”, a declarat ea, joi, jurnaliștilor prezenți în Parlamentul de la Kiev.

„În ceea ce privește instabilitatea din Crimeea, este o greșeală a noului guvern”, a opinat ea referindu-se la abrogarea legii privind folosirea limbilor regionale. „Nu cred că Ianukovici va destabiliza și mai mult situația”, a spus Herman, citată de publicația Zerkalo Nedeli. Herman i-a cerut lui Ianukovici să nu fie marioneta Rusiei sau a altor țări și să nu adâncească criza din Ucraina.

--------------------------------

Președintele destituit al Ucrainei a făcut publică o „declarație sfidătoare”, condamnând guvernul interimar al țării și susţinând că el este în continuare şeful statului, scrie agenția rusă RIA-Novosti.

Viktor Ianukovici, în legătură cu care existau speculații că s-ar afla într-un sanatoriu în Rusia, a transmis declarația agențiilor ruse de știri. El spune că a fost obligat să ceară Moscovei să-i asigure protecție față de „extremiști”.

Asistăm pe străzile a numeroase oraşe din ţara noastră la o dezlănţuire de extremism. Mi-au fost adresate ameninţări fizice mie personal şi susţinătorilor mei”, se plânge Ianukovici.

Politicianul ucrainean aduce în discuție și situația din Crimeea. „Devine evident că populația din sud-est şi din Crimeea nu acceptă vidul de putere şi arbitrariul care domneşte în ţară, când miniştrii sunt desemnaţi de mulţime în piaţa publică", a denunţat Viktor Ianukovici.

Tot ce se întâmplă acum în Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) este ilegitim”, afirmă liderul ucrainean. „Toate deciziile se vor dovedi în scurt timp ineficiente și nu vor fi aplicate”, prezice el.

În declaraţia adresată „poporului ucrainean", şeful demis al statului se declară „decis să se lupte până la capăt” pentru a pune în aplicare compromisul semnat săptămâna trecută cu liderii opoziţiei, care nu a mai fost respectat după destituirea sa de către Parlament şi plecarea de la Kiev.

„Mă consider şeful legitim al statului ucrainean”, a asigurat Ianukovici.

Sugerând Ianukovici că se află deja în Rusia, o sursă apropiată puterii ruse a declarat pentru agenţiile ruse că Moscova a acceptat solicitarea lui Ianukovici de a-i fi asigurată protecție.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri