Iarnă grea în Europa. Guvernul Sloveniei va cere generatoare de la UE pentru a putea asigura curentul electric

Data publicării:
slovenia

Aproape întreg teritoriul Sloveniei este sub alertă meteorologică, după ce a nins masiv, iar gheaţa şi zăpada s-au depus pe şosele şi pe cablurile electrice. Oamenii au fost sfătuiţi să evite deplasările. Cea mai gravă situaţie este la 40 de kilometri de capitala Ljubljana, unde liniile înaltă tensiune au căzut la pământ din cauza gheţii sau a zăpezii ori a copacilor care s-au prăbuşit.

Pene de curent au fost şi în mai multe cartiere din Ljubljana, precum şi în oraşele Celje şi Maribor. Numeroase drumuri sunt închise, circulaţia trenurilor a fost întreruptă, iar cursurile au fost suspendate în aproape toată ţara. Guvernul a trimis militari în zonele sinistrate, pentru a ajuta echipele de intervenţie.

În nordul Serbiei, unde a fost viscol, iar vântul a suflat cu 150 de kilometri pe oră, sute de oameni care fuseseră blocaţi în maşini au fost salvaţi cu ajutorul buldozerelor care au croit drum prin troiene.

În schimb, Italia este lovită de câteva zile de furtuni puternice, care au adus ninsori în nord şi ploi torenţiale în centru şi sud.

În Italia, mai multe râuri au ieşit din matcă şi au inundat tot ce le-a stat în cale. Au avut loc alunecări de teren, iar mii de locuinţe au rămas fără energie electrică. Situaţia este foarte dificilă şi la Roma unde apele Tibrului au invadat cartiere aflate la periferie şi mai multe terenuri de sport.

În nordul Italiei, căderile masive de zăpadă au provocat blocarea traficului rutier şi feroviar.

Şi sudul Austriei, în Carinthia, ninsorile abundente le dau bătăi de cap locuitorilor. În numai trei zile, stratul de zăpadă a ajuns la un metru şi jumătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri