Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Traian Băsescu. Ce spune fostul președinte

Data actualizării: Data publicării:
decret retragere cetatenie base publika
Sursa: publika.md

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia moldovenească fostului șef de stat al României, Traian Băsescu. În decretul semnat de Igor Dodon nu apare și numele soției fostului preşedinte, Maria Băsescu.

decret retragere cetatenie base publika
Sursa: publika.md

ACTUALIZARE. Reacția fostului președinte Traian Băsescu: „Eu nu comentez altfel decât prin prisma faptului că avem viziuni total diferite și că Dodon vrea în continuare o Republica Moldova îngenunchiată sub hegemonia de la Moscova. Eu aș dori o Republica Moldova care să meargă pe drumul european și de ce nu o Republica Moldova care să fie unită cu România. Decizia lui Dodon este una strict politică care în timp o să-l dezonoreze”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu. 


 

Igor Dodon a promis încă de înainte de a fi învestit în funcție că îi va retrage cetățenia fostului președinte al României. Noul lider de la Chişinău a spus că a luat această decizie din cauză că fostul preşedinte, Nicolae Timofti, ar fi încălcat legea când a semnat decretul de acordare a cetăţeniei cuplului Băsescu.

„Anterior, in calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetăţenia i-a fost acordată dlui Băsescu in mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rînduri la lichidarea statalitatii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldoveneasca şi existenţa poporului moldovenesc. Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova. Mai mult decît atît, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existentei urmamririi penale. Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte”, a scris liderul de la Chișinău pe Facebook. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Traian Băsescu a primit cetățenia Republicii Moldova de la fostul președinte de la Chișinău, Nicolae Timofti în această toamnă, împreună cu soția sa, Maria Băsescu. Cei doi au votat la alegerile pentru președinția Republicii Moldova la recentul scrutin, în urma căruia a ieșit învingător Igor Dodon. Băsescu a susținut-o pe Maia Sandu.

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au primit cetăţenia moldovenească printr-un decret semnat în 9 iunie de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Traian şi Maria Băsescu au depus jurământul ca cetăţeni moldoveni, în faţa ambasadorului Republicii Moldova în România, la data de 3 noiembrie 2016. 

De-a lungul timpului, Traian Băsescu a spus de mai multe ori că, după ce îşi va încheia al doilea mandat de şef al statului, ar putea depune cerere pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti.

De asemenea, Traian Băsescu a amenințat că dacă noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, va decide să-i retragă cetăţenia, îl va da în judecată. 

„Nu mi-e teamă că o să pierd cetăţenia, o să-l dau în judecată. Dodon a pierdut cu mine deja la Curtea Constituţională. Ce hotăreşte un popor aia merită şi poporul, şi cel ales. Nu putem spune că nu merită. Eu am susţinut-o pe Maia Sandu şi îmi pare rău că nu a câştigat“, a spus Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri