IMAGINI cu oameni care se aruncă de la etaj în incendiul de la Odessa. UE cere anchetă independentă

Data publicării:
incendiu odessa

Confruntări violente au avut loc sâmbătă în preajma oraşului Kramatorsk pe care forţele de intervenţie ucrainene l-au ocupat parţial. Violenţele din ultime zile, în care au murit şi 15 cetăţeni ruşi, au înfuriat Moscova, iar Kremlinul a acuzat autorităţile de la Kiev de iresponsabilitate criminală.

Imagini au fost suprinse imediat după ce Casa Sindicatelor din Odessa a fost incendiată în urma confruntărilor dintre proruşi şi proeuropeni. Din cauza fumului sufocant şi a căldurii insuportabile, câţiva dintre cei aflaţi în clădire s-au aruncat pe geam.

Imobilul a început să ardă ca o torţă după ce câteva sute de activişti proruşi s-au baricadat în clădire şi au deschis focul asupra susţinătorilor puterii de la Kiev aflaţi în stradă. Înfuriaţi, aceştia au dat foc clădirii. Majoritatea celor aflaţi înăuntru au reuşit să se salveze pe unde au putut.

Mulţi au fost însă arşi de vii. După noaptea de violenţe, autorităţile nu au reuşit încă să stabilească numărul exact al morţilor. Serviciul de securitate ucrainean susţine că vinovat de violenţe este fostul preşedinte Viktor Ianukovici.

„Tulburările au fost provocate de o intervenţie externă şi au fost finanţate de foşti membri în guvernul fostului preşedinte destituit Viktor Ianukovici. Evenimentele au fost controlate de sabotori din Federaţia Rusă la care au participat grupuri militare ilegale din regiunea separatistă Transnistria”, a declarat Ekaterina Koasreva, purtător de cuvânt al Serviciului de Securitate din Ucraina.

Moscova s-a declarat indignată de violenţele de la Odessa. Preşedintele Vladimir Putin a transmis deja condoleanţe familiilor proruşilor morţi în conflictele din Odessa şi a declarat că, în contextul violenţelor, alegerile prezidenţiale din Ucraina de pe 25 mai sunt lipsite de sens.

Pe de altă parte, armata ucraineană continuă ofensiva din Slaviansk şi Kramatorsk. Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, forţele armate au preluat controlul străzilor de acces în Kramatorsk, a aeroportului din apropiere, dar şi a unui turn de televiziune local. Acţiunile vin după ce, ieri, împrejurimile oraşului Slaviansk au devenit un adevărat teatru de război. Separatiştii au doborât două elicoptere ale armatei şi cei doi piloţi şi-au pierdut viaţa.

Între timp, cei şapte observatori capturaţi de separatiştii din Slaviansk şi cei cinci ofiţeri ucraineni care îi însoţeau au fost eliberaţi, au anunţat oficiali de la Kremlin. Oamenii fuseseră reţinuţi în timpul unei misiuni în estul Ucrainei şi declaraţi iniţial prizonieri de război.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri