Imagini impresionante din timpul furtunii Zorba, cea mai puternică trăită de greci

Data publicării:
furtuna grecia valuri

Ciclonul Zorba a lovit Grecia cu o forță uluitoare. Oamenii spun că este cea mai puternică furtună pe care au trăit-o vreodată. Valuri imense au făcut una cu pământul terasele de la malul mării, bărcile din porturi au fost scufundate și falezele inundate. Rafale de 100 de kilometri pe oră au pus la pământ copacii și au luat pe sus acoperișurile caselor.

Furtuna a lovit cu furie insulele, după care a ajuns în partea continentală, unde a făcut prăpăd. A plouat atât de mult, încât râurile au ieșit din matcă, iar de la munte au venit viituri puternice, care au măturat totul în cale, inclusiv maşinile.

Furtuna Zorba a speriat ieri turiştii de pe insula Santorini. Oamenii s-au înghesuit cu sutele în porturile din care pleacă vapoarele spre teritoriul continental al Greciei. În Kalamata, valurile uriaşe au inundat ţărmul şi au pus oamenii pe fugă. A fost cod roșu de furtuni în Creta, Peloponez, insulele Ionice și în Attica, regiunea unde se află și Atena.

Furtuna a măturat vineri prin Italia, unde a provocat pagube importante. Valuri asemătoare cu un tsunami s-au format în porturile siciliene. Mai multe bărci ancorate într-un golf din Acireale au fost distruse de apă. Valurile au ajuns până la şoseaua de coastă, iar traficul a fost îngreunat timp de mai multe ore.

Mai multe linii maritime au fost închise, în timp ce cursele aeriene au aterizat sau decolat cu întârziere, din cauza furtunii. Au fost câteva ore de acalmie, iar feriboturile s-au umplut de turiştii care şi-au încheiat vacanţele mai repede din cauza vremii proaste.

Furtuna va crea probleme şi în Turcia, unde, pe lângă rafale de vânt puternice, sunt aşteptate precipitaţii puternice, care, cel mai probabil, vor duce la inundaţii şi alunecări de teren.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri