IMAGINI inedite cu presupusul atacator de la Istanbul

Data publicării:
atentator

Între timp, oficialii din Istanbul au arestat un suspect, bănuit că a fost implicat direct în atentatul de ieri în care autorităţile de la Berlin spun că au murit 10 turişti germani şi nu 9, aşa cum s-a crezut iniţial.

Pe de altă parte, autorităţile germane spun că nu există nici un indiciu că atacul ar fi fost îndreptat împotriva germanilor.

Thomas De Maiziere, ministrul german de Interne: „Plecând de la actualul stadiu al investigaţiei, nu există indicii care să arate că atacul viza cetăţeni germani. De aceea, nu se poate face o legătură cu contribuţia noastră la lupta împotriva terorismului internaţional. În faza actuală a investigaţiei, putem spune că acest atac viza umanitatea”.

Potrivit autorităţilor germane, alţi doi turişti din această ţară sunt în stare critică într-un spital din Istanbul. Martorii exploziei spun că deflagraţia a fost extrem de puternică.

Deflagraţia a fost atât de puternică, încât s-a auzit la cinci kilometri distanţă, până în piaţa Taksim. Atentatul a vizat turiştii străini din Istanbul, aşa că locul unde a fost comis nu pare să fi fost ales întâmplător - nu departe de Palatul Topkapî și Moscheea Albastră.

Jostein Nielsen, turist norvegian: „Medicii cred că voi putea merge din nou, mă bucur să aud asta”.

Soţia turistului norvegian: „A fost un zgomot teribil şi am simţit o presiune foarte mare a aerului. Mi-am dat seama că trebuie să mă întorc cu spatele şi apoi am fost împroşcaţi. Hainele noastre sunt împroşcate cu resturi umane”.

Locuitorii Istanbulului, mai ales cei care trăiesc de pe urma turismului, se tem că atentatul va provoca mari pierderi.

Localnic: „Bineînţeles că acest lucru va afecta turismul. Turiştii au venit să ne viziteze ţara, iar 10 oameni au murit. Dacă aţi fi fost dumneavoastră acolo, aţi mai veni în acest oraş?”.

După atacul de la Istanbul, autorităţile turce au realizat zeci de raiduri în întreaga ţară. Trei cetăţeni ruşi bănuiţi de legături cu organizaţia teroristă Stat Islamic au fost arestaţi după un raid al forţelor de securitate la mai multe adrese din oraşul Antalya.

Oficialii locali spun că mai multe documente şi CD-uri au fost ridicate din locuinţa celor trei. Moscova a confirmat arestările, fără să facă alte precizări. Cei trei fac parte dintr-un grup de 60 de oameni arestaţi pe întreg teritoriul Turciei sub suspiciunea că sunt simpatizanţi ai grupării teroriste. Cei mai mulţi dintre cei reţinuţi sunt cetăţeni străini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri