Video Încă o lecție de comunicare de la Donald Tusk. Cum îi predă ștafeta lui Charles Michel la Președinția Consiliului European

Data publicării:
tusk cu prosopul

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, își încheie mandatul de cinci ani în fruntea Consiliului European. El îi predă vineri această funcție belgianului Charles Michel.

Cunoscut pentru discursurile sale cu care știe întotdeauna să atingă coarde sensibile - inclusiv în România s-a făcut remarcat -, Donald Tusk nu se dezminte nici de această dată și a ținut să marcheze momentul predării de ștafetă printr-un filmuleț postat pe Facebook, în care protagonist este el însuși, pe post de alergător.

Filmulețul este însoțit de următorul mesaj: „Ce cursă! După cinci ani, e timpul să merg mai departe. Îi predau clopoțelul de președinte al Consiliului European lui Charles Michel. Să ai curaj, Charles!”, îi urează Donald Tusk succesorului său, ultimele cuvinte adresându-i-le în franceză.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În filmuleț, Donald Tusk, îmbrăcat în echipament sportiv, aleargă pe aleile unui parc, apoi prin orașe și pe măsură ce aleargă întâlnește imagini-amintiri din mandatul lui, însoțite de explicații ale acestor momente-cheie:

„Cinci ani au trecut așa de repede/Am alergat la 48 de curse cu liderii europeni/Luând pulsul Europei/Menținând relații bune cu vecinătatea Europei/Concurând pentru locul Europei în lume/Un sprint pentru salvarea planetei/E timpul să-mi iau la revedere”.

Donald Tusk ajunge la destinația finală, la Consiliu, și, cu un prosop pe după gât, exclamă: „Ce cursă!”.

Pe pereții clădirii din Bruxelles apar apoi mesaje video:

„Ai fost un președinte minunat”, îi transmite italianul Giuseppe Conte.

„O să ne lipsească tweet-urile tale”, îi spune în poloneză președintele Franței, Emmanuel Macron.

„O să ne fie dor de tine”, îi mărturisește Leo Varadkar, premierul Irlandei.

Filmulețul, care se intitulează „Run” (Cursa), se încheie cu Donald Tusk făcând un gest de salut cordial de la masa unde au loc summiturile UE.

Donald Tusk, maestrul „twiplomacy-ei”

Donald Tusk, fost premier al Poloniei timp de șapte ani, a fost ales recent președinte al Partidului Popular European. În vârstă de 62 de ani, polonezul are studii de istorie și a fost implicat în activitățile anticomuniste ale mișcării Solidaritatea. După ce a fost primul est-european care a deținut funcția de președinte al Consiliului European, acum este primul est-european care va conduce vasta familie a dreptei din Uniunea Europeană.

În ceea ce-l privește pe succesorul său, Charles Michel, fost premier al Belgiei, liderii UE l-au ales în funcția de președinte al Consiliului European la 2 iulie, după alegerile europarlamentare. Acesta își va prelua mandatul la 1 decembrie 2019. În vârstă de 44 de ani, este licențiat în drept și are o bogată activitate administrativă, fiind, de-a lungul carierei sale politice primar, ministru, premier. 

Președintele conduce reuniunile Consiliului European și impulsionează lucrările instituției. De asemenea, asigură, la nivelul său, reprezentarea externă a UE în chestiuni referitoare la politica externă și de securitate comună.

Fără a avea prea multă putere, deținând mai mult o funcție de reprezentare, Donald Tusk a încercat de-a lungul mandatului său să suplinească lipsa de pârghii prin puterea de convingere și o excelentă comunicare. Rămâne celebru pentru unele „ziceri” ale sale, mereu având un umor bine dozat:  „Nu mai nevoie de dușmani când ai prieteni ca Donald Trump” sau „Există un loc special în iad pentru cei care au propovăduit Brexitul fără a avea nici cea mai mică idee cum să-l facă”.

În cinci ani de mandat, numărul celor care i-au urmărit contul de Twitter ca președinte al Consiliului a crescut de la 200.000 la peste 1,1 milioane. S-a spus că face „Twiplomacy”, fiind unul dintre liderii mondiali cei mai influenți pe Twitter. 

Ca orice polonez, a pledat pentru o poziție fermă față de Rusia și ca est-european, pentru integrarea Balcanilor în Uniunea Europeană. 

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri